Antena 3 Politică Cristian Ghinea a explicat reforma pensiilor, prevăzută în PNRR: "Pensionarii vor ști când vor crește veniturile"

Cristian Ghinea a explicat reforma pensiilor, prevăzută în PNRR: "Pensionarii vor ști când vor crește veniturile"

de Maria Zărnescu    |    01 Iun 2021   •   16:26
Cristian Ghinea a explicat reforma pensiilor, prevăzută în PNRR: "Pensionarii vor ști când vor crește veniturile" Hepta

Cristian Ghinea susține că reforma pensiilor din PNRR ar presupune un sistem predictibil, prin care fiecare pensionar să știe când îi vor crește veniturile. Totodată, el a anunțat că ar urma să fie și un sistem care să nu falimenteze bugetul de stat.

Ministrul Fondurilor Europene susține că oficialii de la Bruxelles evaluează în acest moment reforma pensiilor, menționată în Planul Național de Redresare și Reziliență.

"Va fi o formulă de indexare fixă, într-o nouă lege. Vom avea un proces de recalculare a tuturor pensiilor, pentru că avem 20.000 de procese pe rol cu pensionari care au dat statul în judecată pentru că, dat fiind că au fost momente diferite de ieșit la pensie, au pensii diferite.

Deci, asta este iar o problemă sistemică pe care trebuie să o rezolvăm, recalculăm toate pensiile", a declarat ministrul Fondurilor Europene, la Digi 24.

Creșterea vârstei de pensionare

Cristian Ghinea a oferit o serie de explicații cu privire la o posibilă creștere a vârstei de pensionare. Ministrul Fondurilor Europene a precizat că mărirea vârstei de pensionare va fi voluntară, iar românii care vor dori, își vor putea prelungi activitatea în câmpul muncii.

"La fel, pensiile speciale, care sunt o rușine dacă mă întrebați pe mine. Trebuie puse pe bază de contributivitate și la asta ne-am angajat.

În ce privește mult discutata speranța de viață și creșterea vârstei de pensionare, este o posibilitate voluntară pe care românii o vor avea la dispoziție. Nu e obligatoriu, e doar pe bază voluntară. Și este, de fapt, o posibilitate de a-și prelungi, cei care doresc să rămână. Asta e ce avem acum. Urmează negocierile și evaluarea", a adăugat el, pentru sursa citată mai sus.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close