Antena 3 Politică Cristian Preda: Decizia ministrului Sănătăţii de a nu mai direcţiona bani de la CNAS către spitale private, o decizie de tip contabil

Cristian Preda: Decizia ministrului Sănătăţii de a nu mai direcţiona bani de la CNAS către spitale private, o decizie de tip contabil

de G.S.    |    13 Ian 2013   •   14:21
Cristian Preda: Decizia ministrului Sănătăţii de a nu mai direcţiona bani de la CNAS către spitale private, o decizie de tip contabil
Sursa foto: Foto: INTACT Images

Europarlamentarul PDL Cristian Preda consideră că justificarea deciziei de a nu mai direcţiona bani de la CNAS către spitalele private este una de tip contabil, care arată că ministrul Sănătăţii vrea să salveze statul, nu pacientul.
   
Preda aminteşte, pe blogul său, că ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat că, începând de la 1 martie, banii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu vor mai putea fi direcţionaţi către spitalele private.
   
Europarlamentarul PDL arată că justificarea deciziei este "una de tip contabil": statul va economisi astfel 10 la sută din banii alocaţi şi-i va putea direcţiona către spitalele pe care le administrează tot el.
   
"Strict economic vorbind, asta înseamnă că e musai ca statul să nu aibă parte de concurenţă loială! Pe de altă parte, dacă, spre deosebire de dl. ministru al sănătăţii, ne gândim şi la pacienţi, vom constata că, pentru USL, statul e mai important decât pacientul", adaugă Preda.
   
El mai scrie că Eugen Nicolăescu a ţinut, de altfel, să explice că aceasta e o viziune liberală. "Da, e o nouă filă din istoria liberalismului ajuns în epoca Becali. O epocă în care toate cuvintele sunt otrăvite", continuă Preda.
   
"Dacă nu cădem de acord că pacientul e mai important decât statul, nu vom putea avea o soluţie raţională. E straniu că un minsitru al sănătăţii vrea să salveze statul, nu pacientul", mai scrie Cristian Preda într-un comentariu.
   
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susţine numai spitalele publice din România, fiind sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unităţile spitaliceşti private.
   
Nicolăescu a spus că cine îşi dezvoltă o afacere privată "nu şi-o face pe banul public", iar managerii de spitale private trebuie să îşi gândească investiţia bazându-se pe forţele proprii, nu pe "ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obţină prin trafic de influenţă".
   
"Eu sunt liberal şi ar fi trebuit să fiu primul care să spun că da, să le dăm, să facem, să... Nu. Sunt liberal, rămân în continuare liberal, dar consider că banul public, în acest moment, este atât de puţin, încât el trebuie foarte bine cumpănit, foarte bine chibzuit. Cineva care îşi dezvoltă o afacere privată nu şi-o face pe banul public. Când îşi gândeşte business plan-ul respectiv, ca să-şi facă investiţia, se gândeşte ce venituri are din ceea ce poate el, nu din ceea ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obţină prin trafic de influenţă - sau poate printr-o competiţie foarte serioasă şi foarte deschisă, ceea ce mă îndoiesc. Deci, în acest moment, decizia noastră este clară: sectorul public trăieşte din banul public; sectorul privat trăieşte din banul privat", a spus Nicolăescu.
   
El a arătat că "cine va vorbi" din sistemul privat împotriva acestei măsuri "nu va şti ce vorbeşte".
   
În aceeaşi conferinţă de presă, Nicolăescu a precizat că nu există servicii medicale care să nu fie oferite de spitalele publice din România. El a adăugat că nu ştie încă dacă le va permite în continuare medicilor să lucreze simultan şi în sistem public şi în sistem privat.

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close