Antena 3 CNN Politică Cristian Preda: Preşedintele are postul cel mai stabil. Este nevoie de un armistiţiu politic

Cristian Preda: Preşedintele are postul cel mai stabil. Este nevoie de un armistiţiu politic

Cristian Preda: Preşedintele are postul cel mai stabil. Este nevoie de un armistiţiu politic
Sursa foto: Cristian Preda
07 Mai 2010   •   11:40

Guvernul nu ar fi trebuit să fie slăbit în perioada negocierilor delicate cu FMI cu discuţii în spaţiul public şi în presă despre remaniere, deoarece nu l-au pus într-o situaţie avantajoasă cu reprezentanţii Fondului, susţine europarlamentarul Cristian Preda la emisiunea News Magazin de la Antena3. În opinia eurodeputatului PDL, intervenţia lui Traian Băsescu în aceste negocieri şi anunţarea de către şeful statului a măsurilor de reducerea deficitului bugetar se înscriu în necesitatea asigurării unei stabilităţi, izvorâte din calitatea sa de ?factor constituţional cu cea mai mare autoritate constituţională în momentul de faţă?. Preda a sugerat că în prezent este nevoie de un armistiţiu politic, în care să se lase interesele politicianiste deoparte şi să se lucreze pentru interesele naţionale.

?Discuţia care a fost purtată în spaţiul public şi în presă nu a fost în nucleul dur al acestor tratative. Discuţia despre remanierea guvernamentală este una care slăbeşte capacitatea noastră de a negocia cu FMI şi de a răspunde crizei. Nu ştiu cum putem încheia o înţelegere atunci când eşti slăbit. Ar fi fost bine dacă în ultimele zile Guvernul nu ar fi fost fragilizat de discuţia despre remaniere. În clipa de faţă mi s-ar părea foarte important un armistiţiu politic? a declarat Preda.

Preda a respins ipoteza că preşedintele Traian Băsescu a preluat frâiele negocierilor cu FMI pentru a se erija în premier.

?Peste tot FMI cere garanţii politice şi caută stabilitate. Preşedintele este evident factorul politic cu ea mai mare autoritate şi garanţie constituţională foarte solidă pentru stabilitate. Este factorul constiţutional cu cea mai mare autoritate în clipa de faţă? a mai spus europarlamentarul PDL.

El a îndemnat partidele din Opoziţie să nu mai pună paie pe foc şi să dea dovadă de o minimă solidaritate.
?Ar fi un gest de responsabilitate ca atât PNL, cât şi PSD să crediteze cu o minimă încredere acest program (de reducerea a cheltuielilor ? n.r.). Cred că lumea întreagă aşteaptă o minimă stabilitate. Aş fi îmbrăţişat personal orice idee fericită venită din partea Opoziţiei. Nu este timpul, nu e momentul pentru a pune foc, pentru a aţâţa spiritele, ci este nevoie de solidaritate. Eu aşa aş face? a subliniat eurodeputatul democrat-liberal.

Preda nu s-a arătat de acord cu impunerea unei aşa-zise ?dicatturi a FMI? asupra Roâniei pentru impunerea unei discipline ecopnomice şi financiare ca soluţie adecvată pentru ieşirea din criză.

El a reiterat faptul că prelungirea mandatului prezidenţial cu un an, a făcut din 2009 un an electoral pierdut pentru lupta anticriză.

?Anul 2009 a fost an foarte complicat la nivelul Executivului. Am fost chiar primul care a spus anul trecut că, din nefericire, creşterea mandatului preşedintelui a dus la irosirea unui an. Din acest motiv unele măsuri care puteau fi luate nu au fost luate? a mai susţinut Preda, adăugând că responsabilitatea pentru actuala stare de lucruri este partajată între reprezentanţii Puterii şi cei ai Opoziţiei.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: cristian preda
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close