Antena 3 CNN Politică Cristoiu: România nu trebuie să lupte împotriva fakenews-ului, ci împotriva ei înseşi

Cristoiu: România nu trebuie să lupte împotriva fakenews-ului, ci împotriva ei înseşi

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că introducerea presei şi a fakenews-ului în Strategia de apărare naţională 2020-2024 reprezintă un pericol pentru mass-media, singura armă împotriva ştirilor false fiind educaţia.

Cristoiu: România nu trebuie să lupte împotriva fakenews-ului, ci împotriva ei înseşi
Sursa foto: sursă foto: captură Antena 3
05 Iun 2020   •   18:53

Ion Cristoiu ironizează preocuparea strategilor de la Cotroceni pentru presă şi fakenews şi nu consideră că acestea reprezintă un pericol atât de mare încât să fie un obiectiv de luptă a autorităţilor pentru următorii 4-5 ani.

„Nu, nu reprezintă. Am citit şi eu. Sunt aproape două pagini dedicate luptei împotriva fakenews-ului. Rezultă că, în perioada următoare, vreo 4-5 ani, România nu va avea probleme nici cu infrastructura, nici cu admnistraţia care a rămas tot fanariotă, nici cu politicianismul, nici cu corupţia, ci va avea o mare problemă cu fakenews-ul. Cred că această preocupare faţă de fakenews este o simplă imitare a unor aserţiuni din documentele UE şi NATO”, a punctat jurnalistul.

Ion Cristoiu spune că nu există fakenews, ci ştirea falsă, cu care s-a confruntat ca gazetar în prima linie şi despre care spune că nu reprezintă un pericol.

„E o prostie. Eu sunt unul dintre cei mai mari adversari, mă războiesc cu războaiele cu fakenews. Nu există fakenews. Este ştirea falsă. Ca gazetar de primă linie pot să spun că nu e niciun pericol. O ştire falsă are multe mai multe dimensiuni. Poate fi ştire falsă gen Caracudi, scrisă în Cişmigiu, despre Ion Brătianu. M-am confruntat ca director de gazetă cu ştiri false aduse de redactori care le făceau în parc sau la bar”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că o ştire falsă poate apărea din goana după senzaţionalism şi/sau exclusivităţi.

„Poate fi o ştire falsă din neverificarea surselor sau din graba de a face senzaţie. Niciodată nu dai o ştire că a murit cineva până nu-i vezi cadavrul pentru că învie! Ştirea falsă vine dintr-o precipitare, din concurenţa sălbatică existentă în presa capitalistă”, a mai spus jurnalistul.

Cât priveşte fakenews-ul, acesta o defineşte ca fiind ştirea falsă, dată cu intenţie, plantată pe un site obscur şi care apoi e rostogolită printr-o întreagă maşinărie.

Ion Cristoiu nu crede că lupta împotriva fenomenului fakenews ar trebui trecută în strategia de apărare a României pentru că dacă e fakenews, ar fi uşor de contracarat promovându-se adevărul.

„Este foarte periculoasă menţionarea fakenews-ului şi presei în strategia de apărare pe care a folosit-o şi Traian Băsescu. Se referă la social-media, dar nu cred că un stat, o regiune poate să-şi facă un steag de luptă împotriva fakenews-ului. (…) A trece în strategia de apărare pentru patru ani şi a acorda o asemenea atenţie fakenews mi se pare periculos pentru presă. Cu atât mai periculos cu cît am citit în prefaţa acestui document este că înainte de a fi redactat, draftul a fost trimis şi unor lideri de opinie. Ori liderii ăia de opinie au pus ei chestia cu fakenews-ul sau n-au zis nimic. Din acest punct de vedere, nişte influenceri au fost de acord cu această aberaţie ca în strategia naţională de apărare să se acorde o atât de mare atenţie luptei împotriva fakenews”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu susţine că, de fapt, România trebuie să lupte împotriva mentalităţii, a slăbiciunilor funcţionarilor, politicienilor şi cetăţenilor săi şi să-şi educe tânara generaţie să verifice critic orice informaţie.

„România nu trebuie să lupte împotriva fakenews-ului, România trebuie să lupte împotriva ei înseşi – a unor mentalităţi, slăbiciuni ale funcţionarilor, ale politicienilor, ale românilor, cetăţenilor. Poate să intre în aceste slăbiciuni zvonul, credibilitatea la zvon. Dacă vorbim de o luptă împotriva fakenews-ului, trebuie să luptăm educând tânăra generaţie şi pe români în spiritul educării critice. (…) Dacă ar fi să dau un sfat, eu aş fi trecut atât: pentru a lupta împotriva ştirilor false vom duce în şcoli un program de verificare critică”, a mai spus jurnalistul.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Ion Cristoiu
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close