Antena 3 CNN Politică Critici dure din zona PNL: Bugetul este nerealist

Critici dure din zona PNL: Bugetul este nerealist

Critici dure din zona PNL: Bugetul este nerealist
09 Feb 2017   •   19:23

Bugetul general consolidat pe anul 2017 este unul nerealist, care se bazează pe indicatori economici foarte optimişti, 'chiar fantezişti', motiv pentru care PNL a votat împotriva acestuia, a declarat joi, la Deva, deputatul PNL Lucian Heiuş, membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci. 

El a exemplificat prin compararea indicatorilor de creştere economică prezentaţi în bugetul elaborat de Guvern şi cei calculaţi de Uniunea Europeană şi Banca Mondială, dar şi prin estimările referitoare la veniturile bugetare. 

"Mă refer la o creştere economică estimată la 5,2% din PIB, în condiţiile în care creşterea economică medie estimată în Uniunea Europeană este de 1,6%, iar Banca Mondială previziona în luna decembrie pentru România o creştere economică de 3,7% din PIB", a afirmat deputatul Lucian Heiuş. 

De profesie finanţist, parlamentarul liberal s-a arătat sceptic şi în ceea ce priveşte realizarea veniturilor bugetare, stabilite la 31,2% din PIB, mai mult cu 1,5% ca anul trecut. 

Pe de altă parte, el a arătat că plafonul cheltuielilor de salarii, stabilit la 7,8% din PIB, va acoperi doar 10 luni din necesarul pentru acest an. Parlamentarul PNL a precizat, în acest context, că OUG 9 din 2017 stabileşte că ordonatorii de credite îşi vor dimensiona structura de personal în funcţie de suma stabilită pentru salarii, având grijă ca salariile să fie achitate la nivelul în plată. 

"De aici rezultă un lucru foarte simplu: fie că ai minţit oamenii (PSD, n.r.) urmând să nu le mai dai creşterile la care se aşteptau şi voucherele de vacanţă, fie vei începe să faci reorganizări, adică vei disponibiliza personal", a spus Heiuş. 

Potrivit acestuia, la întocmirea bugetului nu s-a ţinut cont de evoluţia cursului leu-euro, iar rata şomajului luată în calcul, de 4,3%, este una foarte mică. În plus, susţine deputatul liberal, cheltuielile pentru investiţii, stabilite la 4,8% din PIB, sunt insuficiente. 

"Toate aceste lucruri ne duc la concluzia, pe noi, pe liberali, că acest buget este total nerealist şi nu poate să satisfacă nevoia de dezvoltare a României nici pe termen mediu, nici pe termen lung. De aceea, s-a luat decizia corectă de a nu vota acest buget', a conchis deputatul Lucian Heiuş.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: buget PNL
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close