Antena 3 CNN Politică Cum a forţat preşedintele Băsescu un ministru să-l numească pe Morar la DNA

Cum a forţat preşedintele Băsescu un ministru să-l numească pe Morar la DNA

Cum a forţat preşedintele Băsescu un ministru să-l numească pe Morar la DNA
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    18 Oct 2013   •   17:35

Traian Băsescu povesteşte cum a condiţionat, în 2008, numirea ministrului Justiţiei în primul Guvern Boc. 

 
Preşedintele recunoaşte că i-a cerut direct lui Cătălin Predoiu numirea lui Daniel Morar pentru al doilea mandat de procuror-şef al DNA. 
 
Dacă Predoiu refuza, nu primea postul de ministru al Justiţiei. 
 
"Îmi dădea lecţii în acea emisiune cum a renunţat preşedintele Băsescu la Daniel Morar ori el, cu mânuţa lui, a făcut propunere de înlocuire a lui Daniel Morar după primul mandat. Şi ştiu şi în ce condiţii. Pe discuţiile din PNL şi înţelegerea cu Hrebenciuc. M-a deranjat tipul acesta de om. Când l-am chemat să-l întreb dacă vrea să rămână în Guvern (...) În guvernul Boc, după guvernul Tăriceanu, a avut o singură condiţie: să-l propună pe Morar pentru al doilea mandat. Condiţie pe care i-am pus-o eu lui, şi nu el mie", povesteşte preşedintele Traian Băsescu.
 
Iată ce declara fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, în acest caz
 
"În 2008 am propus adjunct pe Daniel Morar şi şef pe Monica Şerbănoiu la DNA, pentru că ştiam că în Parlament se pregătea o propunere legislativă de desfiinţare a DNA, dacă îl numeam şef pe Daniel Morar. A fost o soluţie prin care am prezervat şi DNA, şi pe Daniel Morar în interior, la vârf. (...) Preşedintele şi-a manifestat dezacordul, mi-am păstrat punctul de vedere.
(...) Dl. Morar a rămas la şefia DNA, cu delegare, până când, pe o altă majoritate, am fost în măsură să fac o nouă propunere, cu dl. Daniel Morar şef.
(...) În decembrie 2008 mi-am încheiat primul mandat. Am fost solicitat de preşedintele României şi de prim-ministru să continui. Am cerut, ca şi premierului anterior, continuarea proiectului celor patru coduri şi sprijin politic pentru ele. Nu am dat cu pumnul în masa nimănui, nu am stat la uşa nimănui, nu am solicitat niciodată să rămân în Guvern.
(...) În ziua căderii Guvernului MRU, în Parlament, dl. Ponta mi-a facut o ofertă verbal, ofertă pe care am refuzat-o pe loc. A doua zi (...) l-am informat pe premierul MRU despre acest lucru, într-o discuţie faţă în faţă, şi pe dl. preşedinte Băsescu, telefonic", spune fostul ministrul al Justiţiei, Cătălin Predoiu.
 
Premierul Victor Ponta, despre acest caz: "Ştiţi cum: mentalitatea securistă când o dobândeşti, după atâţia ani, stai cu ea până la moarte. Un om politic serios şi responsabil nu e un bârfitor de colţul blocului, nu povesteşti ce ai vorbit în privat".

Informaţiile au fost prezentate vineri, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close