Antena 3 CNN Politică Cum a vrut contraspionajul britanic să-l recruteze pe Ion Rațiu

Cum a vrut contraspionajul britanic să-l recruteze pe Ion Rațiu

Cum a vrut contraspionajul britanic să-l recruteze pe Ion Rațiu
03 Iun 2017   •   17:25

Serviciile de contrainformaţii britanice au încercat să îl recruteze pe Ion Rațiu, iar el vorbeşte deschis despre aceste tentative în Jurnalul său, al cărui prim volum a fost lansat la recentul târg de carte Bookfest, scrie Pressone.ro.

Ion Raţiu a ajuns în Anglia în 1940. Grație unchiului său Viorel Tilea − pe atunci ministrul plenipotenţiar al României la Londra −, a fost angajat la Ministerul de Externe și apoi detașat în capitala Marii Britanii.

Cu trecerea anilor, mai ales fiindcă Ion Rațiu devenise o voce majoră a exilului românesc, Scotland Yard Special Branch a dorit să treacă la un alt nivel al relației de colaborare.

Istoricul Stejărel Olaru spune că încercarea de recrutare a lui Ion Raţiu nu a reușit.

În Jurnal e povestită o scenă edificatoare. Raţiu e întrebat de un inspector englez dacă a lucrat sau colaborat vreodată cu MI5.

"Când am confirmat că n-am făcut-o niciodată, mi-a spus: Și nu ai vrea? Sunt sigur că am fi fericiți să lucrezi cu noi. I-am răspuns foarte clar: le stau întotdeauna la dispoziție. Sunt gata să-mi pună orice fel de întrebări. Sunt dispus să răspund cât mai exact posibil.

Eu însă nu pot să mă angajez să lucrez pentru ei și nu doresc, în niciun fel, să devin informator. Rostul meu, după cum îl văd eu, este să iau o atitudine deschisă, publică, împotriva comunismului".

×
Subiecte în articol: spion PNTCD
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close