Antena 3 CNN Politică Cum se împart ministerele în viitorul guvern Marcel Ciolacu

Cum se împart ministerele în viitorul guvern Marcel Ciolacu

Este şedinţă importantă, luni, în coaliţia de guvernare, unde PSD, PNL şi UDMR decid cum îşi vor împărţi portofoliile în viitorul cabinet Ciolacu. 

Cum se împart ministerele în viitorul guvern Marcel Ciolacu
Sursa foto: Facebook/ Marcel Ciolacu
de Vasile Marcu    |    08 Mai 2023   •   14:24

Potrivit unor surse, PSD intenţionează să-l menţină doar pe Sorin Grindeanu în următorul Executiv. 

Un lucru este cert în momentul de față, respectiv acela că protocolul care a fost semnat în urmă cu un an şi jumătate nu va mai fi respectat. 

Acel protocol prevedea ca o parte dintre ministerele importante, deținute în momentul de față de social-democrați, să fie trecute la liberali și invers. 

Spre exemplu, Ministerul Transporturilor și Ministerul de Finanțe, care sunt la PSD, ar fi trebuit să treacă la liberali, însă știm clar că ministrul Sorin Grindeanu, social-democrat, rămâne în continuare la minister, deci nu va fi respectat acest protocol.

Din ce spun surse din coaliție, cei trei lideri s-ar fi înțeles ca fiecare dintre cele două mari partide, PSD și PNL, să primească fiecare câte două ministere avizatoare, ceea ce înseamnă că, spre exemplu, PSD rămâne cu acest minister al Transporturilor, inclusiv cu postul de vicepremier și mai primește și postul de secretar general al Guvernului, pe care îl deține și în momentul de față.

În schimb, liberalii vor primi Ministerul Justiției, care ar fi trebuit să treacă la rotativă la PSD. În plus, primește și celelalte ministere după negociere. 

Deci, acest lucru este clar, fiecare dintre cele două partide va avea câte două ministere avizatoare, deci ministere importante: Finanțele ajung la liberali, precum şi Ministerul de Justiție, în timp ce social-democrații rămân cu Transporturile. 

În rest, este neclar. Surse din coaliție spun că la social-democrați cam mai toți miniștrii nu se vor mai regăsi în viitoarea formulă, însă la liberali nu este chiar atât de simplu.

Virgil Popescu, spre exemplu, rămâne în continuare la Ministerul Energiei, la Ministerul Justiției, rămâne Cătălin Predoiu și doar 1-2 miniștri e posibil să fie schimbați de la liberali, precum Cadariu, de la Ministerul Turismului.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu ministri
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close