Antena 3 CNN Politică Cum loveşte PDL în PSD: 70% din aleşii social-democraţi ar putea intra sub incidenţa legii lustraţiei

Cum loveşte PDL în PSD: 70% din aleşii social-democraţi ar putea intra sub incidenţa legii lustraţiei

Cum loveşte PDL în PSD: 70% din aleşii social-democraţi ar putea intra sub incidenţa legii lustraţiei
29 Apr 2010   •   17:03

PSD riscă să piardă aproape 70% din totalul consilierilor locali actuali la viitoarele alegeri în cazul în care legea lustraţiei va fi adoptată în acest an. Iniţiativa, susţinută în ultimele luni cu patos de către parlamentarii democrat- liberali, loveşte dur la 20 de ani de la revoluţie tocmai în pepiniera de candidaţi social-democraţi. Cei care au avut funcţii de conducere în partidul fostului regim, secretari generali ai organizaţiilor de comune sau alte funcţii locale în defunctul PCR nu vor mai putea candida la nici o funcţie la alegerile din 2012, fie ele locale, parlamentare sau europarlamentare. Simulările făcute în Kisellef nr. 12 au pus pe gânduri conducerea social-democrată. Cele mai pesimiste prognoze, care iau în calcul trecerea legii lustraţiei prin Parlament în forma propusă de guvern, dau ca pierduţi pentru partid circa 70% din actualii consilieri locali. De altfel, 75% din totalul consilierilor locali consideraţi lustrabili ar proveni de la acest partid, sfertul rămas putându-se împărţi între PDL, PNL şi restul partidelor neparlamentare.
Cum legea a primit deja raport favorabil din partea comisiilor de specialitate, iar adoptarea sa în Parlament nu constituie o problemă pentru actuala majoritate, PSD mai dispune doar de doi ani pentru a-şi completa baza de cadre care va fi afectată de tsunami-ul lustraţiei. Până atunci, social-democraţii îşi pun speranţele în Curtea Constituţională şi în actuala Constituţie, acolo unde dreptul oricărui român de a candida la o funcţie publică nu este îngrădit de existenţa principiului lustraţiei.
Parlamentarii social-democraţi se tem însă că demersul PDL din prezent ar reprezenta numai un antrenament al actualei puteri înainte de alegerile locale. Temerile social-democrate privesc un alt demers PDL, cel al revizuirii Constituţiei, pe al cărui text democrat-liberalii ar putea să intervină pentru a introduce şi reglementări legate de lustraţie.
În cazul în care până la alegerile locale Constituţie ar fi revizuită adoptată în parlament, inclusiv cu interrdicţiile presupuse de lustraţie, PSD ar deveni principala victimă a demersurilor democrat-liberale. De altfel, disponibilitatea actualei majorităţi parlamentare de susţinere a adoptării legii lustraţiei loveşte crunt interesele electorale şi financiare ale PSD pe termen mediu şi lung.
Potrivit simulărilor interne efectuate la cererea secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, partidul riscă să fie declaraţi ca lustrabili circa 70% din numărul de consilierilor locali la nivel naţional, susţin surse social-democrate. În cel mai fericit caz, care presupune ipoteza destul de puţin probabilă a îndulcirii criteriilor lustrabile prin acceptarea unor amendamente ale Opoziţiei în plenul Parlamentului, social-democraţii riscă o hemoragie de doar 40% din totalul consilierilor locali de care dispun în prezent.
PSD estede altfel partidul care ar avea de suferit cel mai mult în urma aplicării acestei legi, comparativ cu restul adversarilor săi direcţi, PDL şi PNL. Social-democraţii se pot ?lăuda? că au în rândurile lor circa 75% din numărul total de consilieri locali care vor cădea sub incidenţa prevederilor legii lustraţiei.
În cazul în care principiul lustraţiei se va regăsi şi în textul revizuit al Constituţiei, conducerea social-democrată se aşteaptă ca după adoptarea legii, cea mai mare parte a consilierilor locali lustrabili să părăsească treptat partidul conştienţi că nu mai au şanse să fie puşi pe listele de candidaţi la viitorul scrutin electoral, susţin sursele citate.
Consilierul local reprezintă, alături de primar, coloana vertebrală a mecanismului PSD în timpul campaniilor electorale. Ei sunt cei care pot mobiliza electoratul într-o comună în favoarea unui candidat parlamentar sau europarlamentar şi tot ei contribuie cu bani grei la puşculiţa de partid pentru a finanţa campaniile electorale.
Conştienţi de acest risc, parlamentarii social-democraţi s-au opus din răsputeri în comisiile parlamentare trecerii proiectului lustraţiei în formula dorită de guvern. Cum însă liberalii, vechi susţinători ai acestui principiu, s-au aliat în această privinţă cu reprezentanţii puterii, pesediştii s-au trezit izolaţi în comisiile juridice. În prezent, procedural, nu le-au mai rămas decât să apeleze la Curtea Constituţională în speranţa unei decizii de neconstituţionalitate.
În paralel, în numai doi ani, conducerea social-democrată tebuie să găsească preventiv candidaţi credibili şi capabili să-şi suporte costul propriilor campanii electorale pentru a nu suferi o înfrângere drastică la viitoarele alegeri locale.
Aflat în opoziţie şi cu datorii de ordinul milioanelor de euro după recentele campanii, PSD mizează pe atragerea de sânge nou în partid. În data de 2 mai, liderul Victor Ponta va oferi carduri de militanţi pentru 3000 de tineri care au semnat adeziunile la partid. Cardurile, care vor oferi şi reduceri pentru noii membri de partid în unele magazine şi restaurante şi chiar filme şi teatre, au însă şi un revers al medaliei.
Potrivit unor surse sociale democrate, în următoarele luni este de aşteptat ca Dragnea să vină cu un regulament intern care să pună la punct obligaţiile membrilor de partid inclusiv regimul cotizaţiilor. Plafonul de cotizaţii va creşte pentru a permite adunarea de fonduri mai substanţiale la trezoreria de partid în care în prezent cam suflă vântul datoriilor.

În prezent, un simplu membru PSD plăteşte o cotizaţie lunară de un leu sau de doi lei în funcţie de filială. Comparativ, la PDL un simplu membru scoate din buzunar 5 lei pe lună, iar la PNL, 2,5 lei. În funcţie de postul deţinut în partid sau de demnitatea publică obţinută, social-democraţii sunt siliţi să dea la PSD un anumit procent din indemnizaţia primită pentru funcţia câştigată cu sprijinul politic al partidului.

Astfel, liderii de organizaţii judeţene plătesc o cotizaţie de 10% din salariul lor. Tot 10% trebuie să dea şi primarii, viceprimarii, preşedinţii Consiliilor Judeţene. Consilierii locali au stabilit un procent de 5%, iar la consilierii comunali cotizaţia este 5 lei.

Potrivit proiectului de buget intern pe 2010, PSD speră să încaseze din cotizaţii 14 milioane de lei şi alte 5 milioane din donaţii. 3,7 milioane ar urma să vină din alocaţiile bugetare, iar 350.000 de lei din surse proprii. Datoriile reeşalonate ale PSD sunt estimate în acest an la 15 milioane de lei, cheltuielile cu salariile la aproape 2 milioane de lei, chiria pentru sedii şi utilităţile la 3 milioane, iar deplasările interne şi internaţionale la 100.000 de lei.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PSD alegeri Trezorerie tineri
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close