Antena 3 CNN Politică Cum sunt cheltuiți banii de la buget destinați maghiarimii din Transilvania?

Cum sunt cheltuiți banii de la buget destinați maghiarimii din Transilvania?

Cum sunt cheltuiți banii de la buget destinați maghiarimii din Transilvania?
28 Noi 2016   •   16:02

Din anul 2009 UDMR a primit in total peste 28 de milioane de euro in calitate de gestionar al sprijinului financiar guvernamental destinat comunitatii maghiare. Cea mai mare parte insa a bugetului alocat de guvern este folosita de UDMR pentru a finanta propria functionare - intretinerea sediilor, cheltuieli cu personalul, investitii imobiliare sau masini, arata o investigatie Atlaszo Erdely, citată de Hotnews.

Protocoalele Departamentului pentru Relatii Interetnice - structura condusa in trecut de UDMR de fiecare data cand a fost la guvernare - permit astfel de cheltuieli, insa controlul si verificarea lor sunt mai mult formale.


Din anul 2009 UDMR, in calitate de gestionar al sprijinului financiar guvernamental destinat comunitatii maghiare, a primit in total peste 28 de milioane de euro. O mica parte a acestei sume este alocata prin concursuri publice, pentru a finanta diferite programe comunitare, a publicarea de carti si pentru sprijinirea unor organe mass-media. Ce se intampla cu restul banilor nu se stia pana acum.

In data de 14 martie 2016 functionarii Departamentului pentru Relatii Interetnice (DRI) aduc doua cutii din carton mari, cu cel putin jumatate de metru cub de documente in sala de lectura de langa intrarea din spate a palatului Victoria. In cutii se gasesc justificarile trimise departamentului de catre UDMR privind gestionarea sumelor alocate din bugetul de stat din 2009 incoace.

Predam camera foto si telefonul mobil conform regulamentului, ne asezam la o masa langa poarta magnetica sa ne apucam de treaba: in conformitate cu intelegerea cu Departamentul pentru Relatii Interetnice, avem o zi pentru a studia documentele, a face notite si eventual a cere copii dupa unele acte mai importante.

Entuziasmul initial se risipeste rapid. Cercetand materialul din dosare ajungem repede la concluzia ca justificarile nu ofera destule informatii pentru o imagine completa cu privire la modul in care UDMR a cheltuie cele 18-20 de milioane de lei (4-4,5 milioane de euro conform cursului valutar curent) alocate anual din bugetul de stat minoritatii maghiare, in legatura cu care pe pagina web a UDMR nu se ofera niciun detaliu.

×
Subiecte în articol: maghiari Transilvania UDMR
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close