Antena 3 CNN Politică Cum vrea PDL să-şi convingă parlamentarii să nu trădeze: Recomandă abţinerea de la votul moţiunii

Cum vrea PDL să-şi convingă parlamentarii să nu trădeze: Recomandă abţinerea de la votul moţiunii

Cum vrea PDL să-şi convingă parlamentarii să nu trădeze: Recomandă abţinerea de la votul moţiunii
Sursa foto: Roberta Anastase
03 Iun 2010   •   11:26

Liderii democrat-liberali caută să-şi menţină sub control proprii parlamentari după ce tot mai mulţi se pronunţă public împotriva măsurilor de austeritate propuse de guvern şi ameninţă sau cochetează cu ideea votării moţiunii de cenzură a PSD dacă pachetul de legi pe care Executivul Boc îşi va angaja răspunderea în Parlament rămâne neschimbat.

Cum pe hârtie Opoziţia mai are de rupt doar 24 de voturi din partea reprezentanţilor Puterii pentru a-şi vedea demersul adoptat în Parlament şi Guvernul căzut, democrat-liberalii încearcă prin toate mijloacele să prevină apariţia unor noi ?defecţiuni? în propriile rânduri la votul moţiunilor de cenzură anunţate de PSD.

PDL vrea să controleze "secretul" votului

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a recomandat, miercuri, la B1 TV, colegilor săi din PDL să asigure cvorumul când se vor dezbate şi vota moţiunile de cenzură ale Opoziţiei, dar să se abţină de la vot, pentru a nu gira un "gest politic sinucigaş". În fapt ideea vizează controlarea propriilor senatori şi deputaţi prin interzicerea dreptului de a mai vota la moţiunea de cenzură. Sub acoperirea votului secret, o bună parte din senatorii şi deputaţii PDL nemulţumiţi de măsurile guvernului sau cu dor de ducă înspre PSD şi PNL ar fi fi putut să-şi exprime susţinerea pentru moţiunile Opoziţiei şi să contribuie la debarcarea propriului executiv. Potrivit însă unor surse parlamentare, în cazul în care liderii de grup ai PDL vor institui directiva abţinerii de la vot, vor exista destui parlamentari care o vor încălca, atât de la PDL, cât şi din cadrul UNPR, acolo unde s-a introdus o decizie similară.

"Criza asta îngrozitoare..."

Pusă să comenteze anunţul făcut de UNPR, potrivit căruia parlamentarii acestei formaţiuni se vor abţine la votul moţiunii de cenzură ce va fi depuse după angajarea răspunderii Guvernului Boc pe legile ce prevăd reduceri de cheltuieli bugetare, Anastase a opinat că o măsură similară ar trebui adoptată şi de către parlamentarii PDL.

"Dacă e să mă întrebaţi ca o opinie personală, şi eu le-aş recomanda colegilor mei din PDL să stăm în sală să asigurăm cvorumul, dar să nu participăm la acest gest politic care este sinucigaş. Pentru că în momentul ăsta e mai puţin important că e Guvernul Boc, dar peste criza asta îngrozitoare, a arunca în haos această ţară prin decizia de a dărâma un Guvern, de a nu mai veni tranşa de la FMI, de a nu lua aceste decizii, anumite decizii care sunt necesare, este pur şi simplu sinucigaş. Eu nu sunt de acord să participăm la această mascaradă, din păcate spun, pentru că în alte ţări opoziţia a venit lângă cei de la guvernare şi a stat să găsească soluţii", a spus Roberta Anastase.

RECOMANDĂRILE ROBERTEI ANASTASE


Preşedintele Camerei a criticat comportamentul Opoziţiei de la noi, care în loc să sprijine Guvernul în această perioadă gravă, a preferat să îi lăse singuri pe cei de la putere şi să-i atace prin "scrierea a trei foi" pe post de moţiune de cenzură.

Guvernarea şi "lumânările din Biserică"

"În momentul în care tu, ca opoziţie, nu foloseşti decât instrumentul de a dărâma un Guvern, dar nu pui nimc în loc... Bun, dărâmi un Guverm, şi ce pui în loc dacă tu nu vrei să vii la guvernare?", s-a întrebat Anastase.

Preşedintele Camerei a mai susţinut că, în prezent, parlamentarii Opoziţiei se bucură că nu sunt ei cei aflaţi la guvernare, ba chiar "aprind lumânări la biserică" drept mulţumire pentru această stare de lucruri, deoarece astfel nu sunt ei cei siliţi să-şi asume şi să aplice măsurile nepopulare ale Guvernului.

"Ştiţi ce spun deputaţii PSD şi PNL? Că se duc în fiecare zi la biserică şi aprind lumânări că nu a ieşit Geoană şi că nu au ajuns ei la guvernare în momentele astea. Au spus-o chiar astăzi la şedinţă, aşa, într-o discuţie off the record. Aşa tratează ei criza, aşa îi tratează pe români!", a susţinut deputata democrat-liberală.

Toader: Abţinerea, formă de protest

Ideea lui Anastase a fost deja îmbrăţişată de liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader. În opinia acestuia, varianta de lucru propusă de Anastase poate fi o idee bună de a protesta faţă de modul în care opoziţia înţelege să acţioneze în această perioadă de criză.

"Poate să fie o idee bună ca o modalitate de a protesta împotriva modului în care opoziţia înţelege să traversăm această perioadă de criză. Pentru prima dată, a fost invitat premierul la Birourile Permanente, deci, a făcut şi asta. Acolo au fost mai multe declaraţii politice şi mai puţine soluţii", a amintit liderul PDL.

Toader a apreciat că, în cazul în care la nivelul grupului PDL se ia decizia ca parlamentarii partidului să se abţină de la votul moţiunii de cenzură, acest lucru ar putea fi considerat o măsură de protest. "Dacă luăm o asemenea decizie, sigur, la nivelul grupului, noi o să o considerăm ca măsură de protest", a adăugat liderul PDL.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Roberta Anastase
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close