Antena 3 CNN Politică Curtea Constituţională a decis renumărarea voturilor nule

Curtea Constituţională a decis renumărarea voturilor nule

Curtea Constituţională a decis renumărarea voturilor nule
11 Dec 2009   •   13:15

Curtea Constituţională a decis renumărarea voturilor nule din al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Este vorba de peste 135.000 de voturi, de două ori mai multe decât numărul voturilor care îl despart pe Traian Băsescu de contracandidatul său, Mircea Geoană.

Ca urmare a constestaţiei PSD, care printre altele reclama existenţa unor cazuri de anulare a unor voturi valide, Curtea Constituţională a decis reexaminarea buletinelor de vot nule şi renumărarea acestora de către Biroul Electoral Central pentru a se stabili dacă există diferenţe între datele consemnate în procesul-verbal şi realitatea constatată.

Luni, ora 15:00, termenul limită pentru renumărare

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, vineri, de către Plenul Curţii Constituţionale. Aceştia au cerut BEC ca renumărarea voturilor nule să aibă loc până luni, la ora 15:00. În urma mai multor dezbatere şi solicitări remise Curţii Constituţionale, BEC a decis ca renumărarea buletinelor de vot nule să se facă la sediul BEC din Bucureşti, începând de vineri. Practic, renumărarea voturilor nule a început deja.

Voturile nule, mai multe ca diferenţa dintre candidaţi

Conform procesului-verbal al BEC privind rezultatul pentru alegerea preşedintelui României, numărul voturilor nule la al doilea tur de scrutin este de 138.476 voturi, iar diferenţa de voturi între Traian Băsescu şi Mircea Geoană este de 70.040 voturi.

- Voturi obţinute de Traian Băsescu - 5.275.808
- Voturi obţinute de Mircea Geoană - 5.205.760
- Diferenţa dintre voturile primite de Băsescu şi Geoană - 70.048
- Voturi nule la turul II al alegerilor prezidenţiale - 138.476



Reacţia lui Traian Băsescu

Traian Băsescu a declarat vineri, de la Bruxelles, că decizia Curţii Constituţionale privind renumararea voturilor nule din al doilea scrutin al alegerilor prezidenţiale este una normală, având în vedere reclamaţiile făcute de PSD. El a calificat drept corectă şi constituţională această decizie, despre care este convins că a fost luată pe baza unor argumente solide.

TRAIAN BĂSESCU DESPRE DECIZIA CCR



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Curtea Constitutionala
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close