Antena 3 CNN Politică Curtea Constituţională, ultima speranţă a PDL pentru blocarea moţiunii. Verdictul se dă luni

Curtea Constituţională, ultima speranţă a PDL pentru blocarea moţiunii. Verdictul se dă luni

Curtea Constituţională, ultima speranţă a PDL pentru blocarea moţiunii. Verdictul se dă luni
Sursa foto: Curtea Constituþionalã
09 Oct 2009   •   12:54

Curtea Constituţională va discuta şi va lua o decizie luni, 12 octombrie, pe marginea sesizării PD-L referitoare la neconstituţionalitatea moţiunii de cenzură a PNL, o ultimă încercarea a acestui partid de a bloca dezbaterea demersului PNL-UDMR înainte de asumarea răspunderii pe legea unitară a pensiilor. Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au decis în cadrul ultimei şedinţe să amâne fixarea calendarului de asumare după votarea moţiunii de cenzură stabilită pentru data de 13 octombrie.
În sesizarea PDL, semnatarii acuză faptul că moţiunea de cenzură a PNL reia aspectele moţiunii precedente asupra cărora Parlamentul s-a pronunţat.Totodată, parlamentarii democrat-liberali invocă faptul că semnatarii au semnat două moţiuni de cenzură în aceeaşi sesiune, ceea ce ar contraveni articolului 113, alineatul 4 al Constituţiei.
Conform acestei prevederi legislative"dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114".
Democrat-liberalii mai semnalează că semnatarii actualei moţiuni sunt aceiaşi care au semnat şi moţiunea de cenzură respinsă de Parlament în data de 17 septembrie 2009.
"În condiţiile în care cu ocazia asumării răspunderii Guvernului pe pachetul de legi vizând educaţia, salarizarea şi administraţia publică, deputaţii şi senatorii PNL şi UDMR au iniţiat o moţiune de cenzură, denumită în literatură de specialitate PROVOCATĂ, criticând activitatea Guvernului, aceiaşi parlamentari nu puteau sa mai iniţieze şi semneze o nouă moţiune de cenzură privind întreaga activitate a Guvernului actual", se mai arată în sesizare.
Parlamentarii PDL apreciază că deşi moţiunea respinsă anterior, ?Guvernul PDL-PSD a hotărât: "Decât muncă fără rost, mai bine puţin şi prost", a fost iniţiată în condiţiile angajării răspunderii, semnatarii săi nu mai pot iniţia o altă moţiune de cenzură decât în cazul în care Executivul îşi asumă din nou răspunderea pe un proiect de lege
Aleşii PDL susţin că moţiunea "11 împotriva României" este neconstituţională şi din punct de vedere al conţinutului. "În noua moţiune sunt reluate aspectele criticate şi în moţiunea dinainte, asupra cărora Parlamentul s-a pronunţat deja prin vot", atrage atenţia sesizarea democrat-liberală.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close