Antena 3 CNN Politică Dacian Cioloş, mesaj dur pentru Dan Barna: "Îi înțeleg neputința. Voi face asta indiferent de cât de mult se tem unii sau alții de aceste procese”

Dacian Cioloş, mesaj dur pentru Dan Barna: "Îi înțeleg neputința. Voi face asta indiferent de cât de mult se tem unii sau alții de aceste procese”

Președintele USR, Dacian Cioloș, spune că este de neacceptat „chemarea partidului la arme”, sub pretextul că el vrea să îl distrugă sau să îl dea cuiva. Are și un mesaj dur pentru Dan Barna, ale cărui declarații le consideră „stângăcie”.

Dacian Cioloş, mesaj dur pentru Dan Barna: "Îi înțeleg neputința. Voi face asta indiferent de cât de mult se tem unii sau alții de aceste procese”
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    04 Feb 2022   •   16:20

Dacian Cioloș a apreciat că lupta internă poate pune în pericol funcționarea, definitivarea procesului de integrare ca urmare a fuziunii USR-PLUS și amenință imaginea publică a partidului.

„Le-am propus colegilor din Biroul Național un proiect care îmi este cerut de statutul partidului. Dincolo de necesitatea formală, consider că suntem într-o situație dificilă politic și că e nevoie de o reconstruire a ofertei politice USR, a mesajului către alegători și a modului în care înțelegem să funcționăm politic.

Proiectul pe care l-am prezentat ieri (joi - n.r.) în Biroul Național este exact ceea ce am spus de zeci de ori până acum, ce mi-am asumat în campanie pentru președinția partidului: o propunere de reformă și de restructurare.

Voi face asta indiferent de cât de mult se tem unii sau alții de aceste procese.

Bineînțeles că mi-aș dori ca la această reformă să punem cu toții umărul. Cine vrea să aducă soluții e mai mult decât binevenit. Să îl citești în cheia „furatului” puterii este dezonorant pentru cei care vântură asemenea mesaje și jignitor pentru colegii care pot citi și înțelege cu ochii și cu mintea lor”, spune președintele USR despre proiectul de la care a izbucnit întreg scandalul în partid.

Dacian Cioloș spune că proiectul e pe masa Biroului Național, a fost transmis tuturor membrilor și va organiza dezbateri și va strânge opinii de amendamente.

„Voi face asta indiferent de cât de mult se tem unii sau alții de aceste procese. Lucrurile nu merg cum trebuie. Spaima unora că, dacă deschidem partidul, vor apărea și alți oameni competenți care ar putea să le ia locul nu poate deveni politica oficială a USR.

Faptul că mesajul meu este inconfortabil pentru unii colegi e de înțeles. Ce e de neacceptat este chemarea partidului la arme sub pretextul că președintele - adică eu - ar dori să distrugă partidul sau să îl dea altcuiva sau să îl controleze din exterior sau alte asemenea năzbâtii”, mai spune Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș, mesaj dur pentru Dan Barna

El încheie mesajul cu un mesaj pentru Dan Barna, fostul președinte al USR.

„Acest moment nu este despre Cioloș și Barna. Nu trebuie să fie. Invitația mea de deschidere include și acest mesaj, că e timpul să creștem lideri alternativi pentru binele acestui partid și credibilitatea ofertei sale politice.

Consider declarațiile și acțiunile lui Dan o stângăcie, dar și o forțare a ordinii stabilite prin votul membrilor la congresul care a avut loc recent. Utilizarea bazei de date a partidului în scopuri politice personale este un gest descalificant.

Și contrar regulilor noastre interne. Înțeleg că este nemulțumit și că se simte în fața unui ultimatum. Îmi pare rău că nu a înțeles semnificația gestului meu, mai ales că am discutat cu el înainte de ședința de BN și obiecțiile sale ulterioare nu au apărut în ceea ce am discutat.

Este incredibil cum cineva care ar trebui să dea dovadă de echilibru și maturitate politică poate să confunde propriile rumori și dezamăgiri cu realitatea și cu faptele pe care le are în față.

Îi înțeleg neputința în a accepta pierderea funcției de președinte al USR. Am încercat să îi ofer mai multe șanse și i-am propus să lucreze aproape de mine ca prim-vicepreședinte.

A refuzat de fiecare dată mâna întinsă. Am evitat să îi comentez gafele și stângăciile politice și din campania prezidențială 2019 și ulterioare. Dar a venit momentul să ne uităm serios în oglindă.

Ca indivizi și ca organizație. A sta blocat în paradigma că totul e minunat, tot ce s-a făcut e foarte bine și nu schimbăm nimic e distructiv pentru orice organizare umană. A refuza deschiderea, a te teme de „cei din afară” este un semnal de neputință și automulțumire.

Cred că onoarea îi cere lui Dan Barna să facă un real pas în spate și să își ofere timpul necesar pentru a se reconstrui politic și a umple golurile personale astfel încât să nu se mai regăsească în situații politice dificile”, spune Cioloș.

Dacian Cioloș adaugă că regretă că s-a ajuns în această situație și speră că Dan Barna „va găsi înțelepciunea de a nu încerca o aventură politică prin care să rupă partidul sau să iasă în public cu alte declarații lipsite de adevăr”.

Citiţi şi: Dan Barna, ultimatum pentru Dacian Cioloş: "Aici este USR. Nu poate să meargă așa"

×
Subiecte în articol: Dacian Cioloş Dan Barna USR
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close