Antena 3 CNN Politică Dacian Cioloş, audiat în Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European

Dacian Cioloş, audiat în Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European

Dacian Cioloş, audiat în Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European
Sursa foto: ciolos
15 Ian 2010   •   10:25

Dacian Cioloş, comisarul european propus pentru portofoliul agriculturii, este audiat la această oră de Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European. Este ultimul pas înaintea votului eurodeputaţilor care, daca va fi favorabil, îi va aduce lui Dacian Cioloş una dintre cele mai importante poziţii la nivelul Comisiei Europene.

?Nimeni nu poate înţelege agricultura dintr-un birou, ci numai printr-un dialog real, în care toate părţile sunt ascultate. Nimic din ceea ce am obţinut până astăzi în privinţa aprovizionării cu alimente, nu este câştigat pentru totdeauna? a spus Cioloş, în discursul care a deschis audierile care vor dura cel puţin trei ore.

Competenţele profesionale ale lui Dacian Cioloş - apreciate public inclusiv de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso - şi susţinerea evidentă a Franţei sunt punctele forte ale comisarului european propus. Despre Dacian Ciolş s-a spus chiar ca ar fi ?al doilea comisar francez?, trimitere evidentã la lobby-ul făţiş pe care Parisul l-a făcut pentru nominalizarea oficialului român.

Privit ca un tehnocrat, Cioloş are de luptat cu neîncrederea euro-deputaţilor britanici, austrieci şi olandezi. Prietenia cu Franţa şi faptul că provine dintr-un stat cu mari probleme în absorbţia fondurilor europene vor fi principalele puncte nevralgice pentru Dacian Cioloş. Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală, unde va răspunde la întrebări, este prezidată de socialistul italian Paolo de Castro, iar vicepreşdinte este un român - democrat-liberalul Rareş Niculescu. Din Comisie mai fac parte social-democrata Viorica Dăncilă, dar şi Daciana Sârbu şi Gigi Becali, ca membri supleanţi.

Dacian Cioloş are 40 de ani, este inginer agro-economist, a studiat în Franţa şi este doctorand în Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare şi rurale. A lucrat, încă din 1997, în cadrul Comisiei Europene pe probleme de dezvoltare rurală, iar în 2007, pentru mai bine de un an, a fost Minsitru al Agriculturii în Guvernul Tăriceanu. În iulie, anul trecut, Cioloş a fost numit preşedinte al Comisiei Prezidenţiale pentru agriculturã.

Dacă Dacian Cioloş va primi votul favorabil al Parlamentului European, în februarie îşi va începe mandatul de comisar european pentru agricultura. În 2010, titularul portofoliului pentru agricultură va gestiona în jur de 40% din bugetul comunitar.



Antena 3

×
Subiecte în articol: Ciolos Parlament European agricultura
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close