Antena 3 CNN Politică Dacian Cioloș, dezvăluiri la Paris despre Schengen, România și alegerile electorale

Dacian Cioloș, dezvăluiri la Paris despre Schengen, România și alegerile electorale

Dacian Cioloș, dezvăluiri la Paris despre Schengen, România și alegerile electorale
Sursa foto: Foto captura France 24
06 Mar 2016   •   20:27

Radu Tudor a difuzat, la ”Punctul de Întâlnire”, de la Antena 3, interviul acordat de premierul Dacian Cioloș televiziunii franceze France 24. Dacian Cioloș a vorbit în acest interviu despre importanța Spațiului Schengen pentru Europa și pentru România, în contextul tensiunilor iscate de criza migranților, dar și despre chestiuni legate de cariera sa politică.

”NU vrem să intrăm în Schengen doar pe hârtie”

Dacian Cioloș a declarat că România își dorește să intre în Spațiul Schengen, însă nu își dorește ca acest lucru să se facă doar pe hârtie. ”Vrem să beneficiem de realităţile din teren şi, desigur, să ne asumăm responsabilităţile care ne revin", a spus Cioloș.

”Nu avem niciun interes să îl facem să dispară. Spațiul Schengen și zona Euro reprezintă inima proiectului european şi spaţiul de libertate şi schimb pe care vrem să-l construim în Uniunea Europeană. Spaţiul Schengen este ameninţat, dar asta şi pentru că, poate, nu suntem în măsură să controlăm bine frontierele externe ale UE. (...) Cred că soluţia pentru a ajunge să protejăm spaţiul Schengen este, aşadar, aceea de a ajunge să aplicăm bine regulile noastre la frontierele exterioare ale Uniunii”, a spus Dacian Cioloș.

”România rămâne circumspectă asupra modului în care se fac distribuirile”

Dacian Cioloș a vorbit și despre efortul României de a face față cotelor impuse de migranți.

"România a spus clar că nu se poate concepe un mecanism automatic de distribuire a migranţilor, pe baza unor cote obligatorii, că acest mecanism trebuie să rămână voluntar şi că, în funcţie de posibilităţile de asimilare şi integrare a acestor migranţi, România poate face eforturi alături de celelalte state, dar eforturi care pot fi făcute în mod real. Ne menţinem această poziţie', a spus Cioloş.

”Lupta împotriva corupției nu a început odată cu venirea mea la guvernare”

În legătură cu măsurile adoptate pe plan intern după preluarea mandatului de premier, Dacian Cioloş a evidenţiat continuarea luptei anticorupţie începută deja de câţiva ani, şi iniţierea unei reforme administrative astfel încât administraţia să devină "mai eficientă, mai profesionistă, mai transparentă şi mai puţin politizată", reformă ale cărei efecte ar trebui să se vadă şi după alegerile parlamentare de la finalul acestui an.

”Nu candidez. Mi-am asumat responsabilitatea de premier independent”

Întrebat dacă va candida, Dacian Cioloș a răspuns ferm că și-a asumat responsabilitatea de premier independent și că nu îl interesează vreo funcție politică.

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close