Antena 3 Politică Dacian Cioloș, mesaj pe tema Bugetului. Explicațiile premierului

Dacian Cioloș, mesaj pe tema Bugetului. Explicațiile premierului

10 Dec 2015   •   12:15
Dacian Cioloș, mesaj pe tema Bugetului. Explicațiile premierului

Guvernul Cioloș a adoptat legea Bugetului, iar premierul Cioloș oferă explicații pe tema ei. Printre altele, șeful Guvernului explică de ce nu au fost acordați bani pentru biserici.

"Aș dori să răspund pe scurt la câteva întrebări primite în comentarii și mesaje:

Referitor la buget:

Pentru 2016, am propus un buget prin care poate nu se satisfac toate dorințele, dar care acoperă în mod echilibrat toate necesitățile anului ce vine. Este adevărat că au existat constrângeri, dar ne-am concentrat să găsim soluții, nu să ne găsim scuze.

Bugetul a fost construit ținând cont și de pragul maxim de deficit de 3% stabilit la nivelul UE.

Creșterea salariului minim pe ecomomie de la 1.050 lei la 1.200 lei:
Știu cât de greu este pentru cei cu salarii mici. Dar nu pot să decid până nu am toate elementele impactului unei astfel de decizii. Trebuie sa evităm să creăm o problemă vrând să rezolvăm alta. Ministrul Finanțelor Publice a început deja o analiză cu privire la eventuale creșteri ale salariului minim în 2016.


Am tot respectul pentru cei care au muncit ani de zile. De aceea, prin proiectul de buget, au fost asigurate fondurile necesare pentru majorarea cu 5% a pensiilor începând cu ianuarie 2016. Știu că este o creștere destul de mică, dar este tot ceea ce ne permite bugetul acum.

Finanțarea BOR și a cultelor religioase:
Nu sunt alocate sume pentru lăcașurile de cult. Am explicat Patriarhului faptul că, în funcţie de posibilităţi, Guvernul României va asigura finanţare pentru proiecte de investiţii importante şi că există anumite posibilități de finanțare pentru lăcaşurile de cult aflate în construcţie. Consider, de asemenea, că este o problemă în care trebuie să se implice mai ales comunitățile locale și enoriașii.

Mai mulți pentru Educație și Sănătate:
Educația și sănătatea sunt două domenii pe care le considerăm prioritare, drept urmare au primit mai multe fonduri decât pentru anul în curs. Mai multe detalii, aici:


Igiena din spitale, un sistem al sănătății mai eficient:
Continuarea investițiilor de modernizări și de noi dotări în spitale sunt reflectate în bugetul pentru anul 2016. Bugetul prevede, de asemenea, introducerea unor noi programe naționale: Programul Național pentru Arși; un Subprogram nou în cadrul Programului Național de Oncologie: Oncologie pediatrică; dezvoltarea programelor destinate mamei și copilului, printr-o prioritizare în 2016 a asistenței medicale dedicate nou-născutului prematur, modernizarea secțiilor de terapie intensivă neonatală, prin alocarea a minim 3% din bugetul de programe; accelerarea construirii celor 3 spitale regionale din Cluj, Iași, Craiova.

Autostrăzi și infrastructură:
Am primit foarte multe mesaje pe aceasta temă. Cu toții vrem autostrăzi și drumuri mai bune. Am inclus în buget proiecte care sunt în execuție și au nevoie de fonduri: autostrada Lugoj - Deva, autostrada Câmpia Turzii - Târgu Mureș, autostrada Sebeș - Sibiu și autostrada Transilvania.
În privința autostrăzii Sibiu - Pitești, vrem ca în 2017 proiectul să fie pregătit, pentru a fi demarat.
Pe partea de metrou, magistrala M 5, Drumul Taberei - Eroilor, și magistrala M 4, Parc Bazilescu - Străulești, sunt priorități ale bugetului pentru anul viitor.
Nu înseamnă că ne preocupăm doar de aceste proiecte, dar pe aceste proiecte vom avea alocări bugetare consistente.


Problema refugiatilor:
România îşi menţine rezerva faţă de un mecanism permanent de relocare a refugiaților. Consider că relocarea refugiatilor nu ar rezolva problema de fond, ci doar efectele, iar săptămâna viitoare la Consiliu European, dacă va fi cazul, voi reitera rezerva față de adoptarea unui astfel de mecanism.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close