Antena 3 CNN Politică Dacian Cioloș, replică dură pentru Ghinea: ”Nu mă las folosit de nimeni, indiferent de beneficii”

Dacian Cioloș, replică dură pentru Ghinea: ”Nu mă las folosit de nimeni, indiferent de beneficii”

Prima zi a alegerilor interne din USR PLUS începe cu un scandal între taberele Barna şi Cioloş. Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene, îl acuză pe Dacian Cioloş că a ratat toate şansele să contribuie la construcţia politică a formaţiunii, în timp ce Cioloş îl acuză că a vrut să-l folosească drept pion.

Dacian Cioloș, replică dură pentru Ghinea: ”Nu mă las folosit de nimeni, indiferent de beneficii”
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    15 Sep 2021   •   09:22

”Da, este adevărat că am primit multe chemări din partea lui Cristi Ghinea de a prelua USR. Pe aceste invitații s-a și clădit mitul că există o conspirație a tehnocraților de a-i lua partidul lui Nicușor Dan, dar punctul nevralgic - cel care dărâmă tot acest mit - este faptul că eu nu am dat curs acestor invitații niciodată. Motivele sunt mult mai simple decât ar crede publicul larg și probabil că din cauza simplității lor nu au fost luate în considerație. O să le expun aici, folosindu-mă de dorința lui Cristi Ghinea de a puncta electoral înainte de începerea votului intern:

”Nu mă las folosit de nimeni, indiferent de beneficii”

1. Nu mă las folosit de nimeni, indiferent de beneficiile cu care sunt tentat. Am o carieră lungă în spate și îndrăznesc să spun că este o carieră așezată, onestă. Nu particip de felul meu la combinații și conspirații, nu ies să strig în gura mare și sunt rezervat pentru că știu prea bine că nimic nu este gratuit și că doar propria muncă girează un succes real. Nu am dat curs invitațiilor lui Cristian Ghinea de a prelua USR pentru că nu acesta e genul meu de a face politică. Nu îmi doream să devin un pion într-o luptă pentru putere care ar fi trebuit să îmi pună mie pe tavă sau sa-mi faciliteze accesul la o funcție sau niște beneficii. Am ales drumul mai lung și mai complicat, poate, dar mai onest. Iar celor care se îndoiesc de spusele mele le recomand să înfrunte realitatea așa cum e ea și să nu mai creadă în conspirații. Dacă aș fi avut cea mai mică înțelegere cu Cristi Ghinea și cu Dan Barna, astăzi aș fi avut o funcție pe care nu aș fi meritat-o, iar ei nu ar fi luptat din greu în această campanie internă.

”Există o diferență de viteză între noi”

2. Înțeleg că există o diferență de viteză între noi. Eu aș spune-o mai elegant: există o diferență de viziune între noi și sper că e o platformă pe care se poate construi. Nu sunt adeptul încoronărilor și al mesianismului, nu sunt dornic să rămân dator nici unui „kingmaker” și nu cred că vreunul dintre noi se poate coborî între supuși pe care îi vindecă miraculos. E un model politic păgubos, pe baza căruia s-a scris istoria ultimei sute de ani în România. Cine ajunge în fruntea statului sau a unei organizații nu este înnobilat și începe să împartă favoruri (de fapt, să plătească datorii). Nu. Ar trebui să înceapă să muncească și să lase în urma lui o țară sau o organizație mai bună decât cea pe care a primit-o. Candidăm ca să avem șansa de a munci pentru ceilalți, nu pentru avantajul nostru și pomenile pe care le împărțim la prieteni. Dacă aceste gânduri mă fac sa fiu perceput ca fiind mai încet, cu o viteză în urmă sau indecis, fie, îmi asum toate acestea. Dacă Cristi consideră asta indecizie, e treaba lui.

”Sunt sătul să văd exuberanța învingătorilor”

3. Sunt total de acord cu Cristi Ghinea atunci când speră ca punțile între echipele din USR să nu se rupă așa cum s-a întâmplat la PNL. Dar pentru ca acest lucru să fie posibil e nevoie să nu mai gândim în paradigma că învingătorul ia totul. Cum spuneam și mai sus, învingătorul nu ia nimic, doar muncește mai mult și are mai multă responsabilitate. Probabil că rar ați văzut așa ceva până acum în România, dar sunt liber să îmi susțin propria viziune politică. Sunt sătul să văd exuberanța învingătorilor care îi umilesc pe cei învinși într-o confruntare politică și îmi displace jurământul de răzbunare al celor învinși și care se simt umiliți pe veci de cei care au câștigat. Nu mă joc cu focul și cred că cea mai mare calitate a unui om politic este să îi îmbrățișeze pe cei care au pierdut pentru victoria sa, nu să îi scoată din societate sau din organizație pe cei care l-au contracandidat.

Declarațiile lui Cristi Ghinea la care fac referire le puteți găsi aici https://bit.ly/3AbLqLV și vă las cu același gând: fie ca cel mai de folos organizației în aceste momente să câștige și fiecare dintre noi să se regăsească într-o organizație mai bună și mai performantă, pentru că scopul ei este de a munci pentru România înainte de a ne împărți noi funcții unul altuia”, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

Ghinea: ”Nu te-am invitat niciodată să preiei USR”

Cristian Ghinea i-a dat și el replica lui Dacian Cioloș, într-o postare făcută pe Facebook, pe care a șters-o ulterior.

”Ai ratat toate şansele să fii acolo la construcţia politică, la fenomenul #fărăpenali, la momentul în care am blocat referendumul Coaliţia pentru Familie, la lupta din opoziţie, la extinderea USR. Ai avut motivele tale, nu le-am înţeles, viteze diferite.

Cu tot respectul, nu te-am invitat niciodată să preiei USR, un partid nu se preia, te-am invitat să vii în USR pentru că era nevoie de lideri”, i-a transmis Cristian Ghinea lui Cioloș.

×
Subiecte în articol: Dacian Cioloş Cristian Ghinea

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close