Antena 3 CNN Politică Dan Nica: România a făcut o prostie când a introdus certificatele verzi

Dan Nica: România a făcut o prostie când a introdus certificatele verzi

Dan Nica: România a făcut o prostie când a introdus certificatele verzi
Sursa foto: Foto: Agerpres
02 Iun 2013   •   12:30
România este cea mai necompetitivă ţară din UE din cauza preţului la energia electrică şi a făcut "o prostie" atunci când a introdus certificatele verzi, care permit recuperarea investiţiilor în energia regenerabilă în numai doi ani, potrivit ministrului pentru Societatea Informaţională, Dan Nica.
"Proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, a venit şi ne-a spus un lucru pe care îl ştiam: Europa este necompetitivă datorită preţului la energie, iar România, la actualul preţ al energiei, este cea mai necompetitivă dintre toate ţările din UE. De ce? Din cauza şmecheriei cu certificatele verzi (...). România este singura ţară în care s-a făcut o asemenea prostie, să dai 160 euro pe megawatt când începe să bată vântul, dar în acelaşi timp se opresc toate termocentralele, ca să intre energia de la eoliene în sistem. Şi astfel s-a ajuns la o recuperare a investiţiilor în numai doi ani", a afirmat ministrul Dan Nica, într-o emisiune televizată, conform Mediafax.
Premierul Ponta şi Lakshmi Mittal s-au întâlnit, la mijlocul lunii mai, la Palatul Victoria, şi au discutat propuneri de optimizare a costurilor de producţie la ArcelorMittal Galaţi, şeful grupului siderurgic declarând că aşteaptă să fie găsite soluţii sustenabile în domeniul energiei.
"Fostul Guvern Boc le-a introdus (certificatele verzi - n.r.). Dacă fiecare se uită în factura de energie electrică scrie acolo suma pe care o plăteşte pentru certificate verzi", a spus Nica.
Întrebat ce va oferi preşedintelui ArcelorMittal pentru a nu închide combinatul de la Galaţi, Nica a afirmat că vor fi adoptate măsurile stabilite de către Consiliul European.
Premierul Victor Ponta a afirmat recent, după o reuniune a Consiliului European, că România îşi va balansa politica de subvenţionare a energiei regenerabile astfel încât costurile să fie suportabile atât pentru industrie, cât şi pentru populaţie.
"Săptămâna viitoare vom avea primele măsuri în privinţa certificatelor verzi, care aruncă în aer populaţia şi industria. În rubrica în care scrie certificate verzi suma trebuie să fie mai mică. Eu vă spun acum că ori facem aceste lucruri ori, economic, nu mai putem vorbi nici de locuri de muncă, nici de orice altceva, închidem tot", a adăugat Nica.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, declarat miercuri, la conferinţa "Mediafax Talks about Energy", că proiectul de ordonanţă privind modificarea legii care sprijină energia regenerabilă va fi aprobat săptămâna viitoare, documentul având "puţine" modificări faţă de proiectul iniţial, acestea fiind în special legate de funcţionarea pieţei pentru certificate verzi.
Potrivit proiectului de act normativ, în perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016 va fi amânată acordarea unor certificate verzi producătorilor de energie din surse regenerabile, iar marii consumatori ar urma să cumpere certificate doar pentru jumătate din energia furnizată.
Scutirea marilor consumatori de energie de la plata a jumătate din certificatele verzi ar putea fi considerată ajutor de stat, iar Guvernul are nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru acordarea acestei facilităţi.
"Problema pe care o avem la acest proiect de ordonanţă este legată de măsurile de sprijin pentru marii consumatori. Guvernul vrea să scutească marii consumatori de costul certificatelor verzi. Obiectivul este foarte legitim. Toţi în România am vrea ca firme precum ArcelorMittal, Alro sau alţi mari consumatori să se dezvolte la noi în ţară. Nu vrea nimeni să-i vadă plecând. (...) E legitim ca ei să aibă o energie cât mai ieftină. Toţi ne dorim treaba asta, dar metoda care a fost aleasă, deci o exceptare de la plata certificatelor verzi, credem noi că ridică probleme de ajutor de stat", a declarat joi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
El a arătat că au existat consultări cu Comisia Europeană (CE), care a cerut notificarea acestei măsuri, ce nu va putea fi pusă în practică până când instituţia europeană nu îşi va da acordul. Chiriţoiu a menţionat că niciun sta membru nu a primit aviz favorabil la o astfel de solicitare.
Mari consumatori de energie, ca Alro Slatina sau ArcelorMittal, au criticat de mai multe ori ajutorul acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă, afirmând că acest sprijin contribuie la creşterea masivă a costurilor cu electricitatea.
Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de Guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.
Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.
În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final. Investiţiile derulate în construcţia de unităţ de producţie a energiei verzi depăşesc 3 miliarde de euro, fiind realizate în principal de companii private.
 

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close