Antena 3 CNN Politică Daniel Constantin: „Nu sunt şantajabil. Nu renunţ la oameni şi la principiile care m-au guvernat”

Daniel Constantin: „Nu sunt şantajabil. Nu renunţ la oameni şi la principiile care m-au guvernat”

Daniel Constantin: „Nu sunt şantajabil. Nu renunţ la oameni şi la principiile care m-au guvernat”
Sursa foto: Foto: Agerpres
21 Mar 2017   •   16:25

Vicepremierul Daniel Constantin, copreşedinte ALDE, a declarat marţi că nu este şantajabil, pentru că nu renunţă la principiul de a pune oamenii mai presus decât funcţiile.

"Pun mai presus oamenii şi principiile decât o funcţie în guvern. Nu sunt şantajabil, cu ghilimelele de rigoare, aşa cum s-a încercat în aceste zile. Nu renunţ la oameni şi la principiile care m-au guvernat până acum în interiorul partidului pentru o funcţie în guvern. Pe de altă parte, am discutat azi de dimineaţă cu toţi colegii din Parlament, din guvern, care provin din fostul Partid Conservator, şi n-au fost încântaţi de aceste declaraţii (ale lui Tăriceanu - n.r.), pentru că dânşii au spus că nu au cerut şi nu e normal să ceară revocarea dlui Tăriceanu din funcţia de preşedinte al Senatului. Sunt lucruri care se decid în forurile statutare, nu într-o conferinţă de presă, sub formă de ameninţare, pentru că nu stau în picioare", a declarat Daniel Constantin, la Parlament.

El a menţionat că "acest conflict, care din păcate a ieşit în spaţiul public", a plecat de la modalitatea în care se iau decizii de-a lungul timpului.

"Deşi am acceptat anumite nume să candideze la alegerile parlamentare, dintr-o dată dl preşedinte Tăriceanu a fost deranjat de anumiţi colegi care n-au niciun fel de problemă de imagine şi care, culmea, au adus şi rezultate bune. Aceasta a fost cea mai mare problemă în dialogul pe care l-am purtat duminică. (...) Timp de doi ani de zile, de când am făcut congresul de fuziune, poate că eu şi colegii mei, de bună credinţă, am acceptat în unele judeţe să mai intre unu în plus, câte unul din echipa dlui Tăriceanu, şi încet-încet s-a ajuns la un anumit dezechilibru. Dar, dacă ne întoarcem la statut, e scris foarte clar că toate forurile de conducere până la congres trebuie să fie constituite din echipe paritare. Despre asta este vorba, asta nu s-a respectat", a explicat copreşedintele ALDE, care a calificat congresul ALDE ca fiind o cursă în care Călin Popescu-Tăriceanu "aleargă singur".

Daniel Constantin a menţionat că decizia Delegaţiei Permanente de duminică a fost atacată la Comisia de etică din ALDE, şi componenţa acesteia şi, pe cale de consecinţă, pasul următor va fi depunerea şi în contencios administrativ.

"Aşteptăm ca instanţa să se pronunţe şi apoi să revenim la normalitate. (...) Eu îmi fac treaba în continuare în guvern, azi dimineaţă am avut şi un protest pe legea salarizării. (...) Colaborez foarte bine cu colegii din guvern şi sper să putem îndeplini programul de guvernare, etapizat, la termenele pe care le-am prevăzut. Nu s-a adus niciun fel de atingere parteneriatului cu PSD, am apreciat echilibrul de care au dat dovadă în această perioadă, în frunte cu dl preşedinte Liviu Dragnea. (...) Dacă toţi colegii vor fi parte la deciziile din viitor, nu am niciun fel de problemă vizavi de funcţia mea în partid", a adăugat Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, "anumiţi colegi din ALDE ar fi trebuit să fie mai reţinuţi", "iar declaraţiile jignitoare pe care le-au avut în această perioadă îi califică". "Există tentativa de a croi în jurul acestui subiect că eu am un alt proiect politic. Proiectul meu politic se numeşte ALDE şi vreau să construiesc în continuare în ALDE", a punctat vicepremierul.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat luni că nu doreşte să mai facă nicio înţelegere cu Daniel Constantin şi că funcţiile în partid trebuie obţinute la Congres şi nu "la masa verde".

"Nu i-am oferit nicio funcţie pentru că eu nu am în buzunar funcţii. Această funcţie (de preşedinte executiv - n.r.) mi-a spus domnia sa că şi-o doreşte. E o diferenţă enormă. (...) Am observat (...) că ar fi preferat să ajungem la o înţelegere cu privire la repartizarea poziţiilor de conducere în care să câştige un avantaj pe care nu îl merită, pentru că eu cred că ocuparea funcţiilor de conducere într-un partid trebuie să reflecte proporţional efortul şi contribuţia fiecăruia. Deci, eu ceea ce vreau să facem este să nu stabilim la masa verde ceea ce este dl Constantin şi ceea ce este altcineva. (...) Prefer să se facă congres de alegeri de sus până jos. Şi din acest motiv dânsul fuge cum vedeţi şi încearcă să amâne cât mai mult congresul doar - doar vom ajunge la o înţelegere. Eu nu mai fac niciun fel de înţelegere cu dl Constantin, pentru că o dată mi-a fost de ajuns şi m-am fript, la alegerile parlamentare, cu listele. Dacă doreşte, facem în partid congres, cu alegeri de sus până jos. Cine primeşte un număr de voturi ca să ocupe o funcţie, bine, cine nu, cu părere de rău, asta este. Nu putem să stăm să negociem tot timpul numai ca să se regăsească unii sau alţii, după merite bănuite, dar neştiute de nimeni, în funcţiile de conducere ale unui partid", a spus Tăriceanu, la Parlament.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close