Darius Vâlcov RĂMÂNE în arest

de M.Z.    |    24 Apr 2015   •   11:45
Darius Vâlcov RĂMÂNE în arest Foto: Agerpres
Update 11.45 - Darius Vâlcov rămâne în arest. Magistraţii au admis contestaţia DNA la decizia instanţei de a-l trimite în arest la domiciliu. 
 
Fostul ministru al Finanţelor este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri. 
 
Înainte ca instanţa să ia o decizie, avocatul lui Vâlcov spunea că fostul ministru a recunoscut faptele şi are o conduită bună, prin urmare nu se justifică rămânerea sa în arest. 

____________________________

Ştirea iniţială 10.35

Darius Vâlcov află astăzi dacă scapă de arest. Fostul ministru a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
 
Magistraţii judecă azi contestaţia DNA la decizia instanţei de a-l trimite în arest la domiciliu pe fostul ministru al Finanţelor. 
 
Dacă judecătorii resping contestaţia, Vâlcov e liber să plece acasă. 

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov a fost arestat pe 2 aprilie, fiind acuzat de operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar. 

Anchetatorii spun că fostul ministru al Finanţelor ar fi intervenit când era primar al Slatinei în atribuirea unor contracte unui om de afaceri, în urma cărora ar fi primit o şpagă de 2 milioane de euro.

DNA a mai cerut arestarea lui Vâlcov într-un alt dosar, cerere încuviinţată de plenul Senatului. Procurorii îl acuză că a sprijinit mai multe firme care ar fi fost deţinute de el şi administrate prin interpuşi. 
 
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe Darius Vâlcov de trafic de influenţă, după ce el ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate.
 
Potrivit DNA, Vâlcov ar fi obţinut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei. Anchetatorii susţin că banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif.
 
Galeria de artă pe care Darius Vâlcov intenţiona să o deschidă în Capitală este pe strada Stockholm, din Sectorul 1, unde anchetatorii au găsit la percheziţii 29 de tablouri. Darius Vâlcov ar fi dat un milion de lei unui intermediar, în 2013, pentru achiziţia de tablouri, au precizat sursele citate.
 
Operele de artă găsite de procurori la adresa din sectorul 1 sunt semnate, printre alţii, de Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Corneliu Baba, Nicolae Vermont, Nicolae Dărăscu, Mircea Mihai Ciobanu, Rudolf Negely, Ştefan Câlţia, Adam Bălţatu, Aurel Băieşu, Dumitru Ghiaţă, Iosif Iser, Samuel Mutzner, George Catargi, Francisc Chiuariu, Constantin Piliuţă, Constantin Păuleţ, Andy Worhol şi Mihai Sârbulescu. Tot la aceeaşi adresă au fost găsite şi obiecte decorative semnate Pablo Picasso şi Victor Brauner.
 
Darius Vâlcov a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012. În 27 martie 2012, Darius Vâlcov şi-a anunţat demisia din PDL, partid al cărui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din funcţia de primar în 28 martie 2012. La alegerile din iunie 2012, Darius Vâlcov a fost reales primar al Slatinei cu peste 80% din voturi, dar a renunţat la funcţie câteva luni mai târziu, respectiv în decembrie 2012, când a fost ales senator de Olt din partea PSD.
 
Din august 2014 şi până în decembrie 2014, Darius Vâlcov a fost ministru delegat pentru Buget, iar de la sfârşitul anului trecut şi până în 20 martie 2015 a fost ministru al Finanţelor Publice. 

x close