Antena 3 CNN Politică De-ale aritmeticii filialelor liberale: Socoteala lui Orban nu se potriveşte cu cea a colegului Antonescu

De-ale aritmeticii filialelor liberale: Socoteala lui Orban nu se potriveşte cu cea a colegului Antonescu

De-ale aritmeticii filialelor liberale: Socoteala lui Orban nu se potriveşte cu cea a colegului Antonescu
Sursa foto: Crin Antonescu, Ludovic Orban
12 Mar 2009   •   14:08

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban, a declarat, joi, la Arad, că 22 de organizaţii liberale din ţară şi-au manifestat opţiunea de vot pentru accederea lui Crin Antonescu la funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal. Cu doar o zi înainte, Antonescu susţinea că est optimist în perspectiva Congresului extraordinar, afirmând că ar putea conta pe sprijinul a 32-33 de filiale pentru această funcţie.

Potrivit unor surse liberale, atât Antonescu, cât şi Tăriceanu fac curte asiduă atât indecişilor din partid, cât şi celor care s-au raliat deja taberei rivale. Fiecare încearcă să-i convingă de sprijinul masiv de care se bucură în partid. Antonescu s-ar lăuda cu 928 de voturi, cam 70% din voturile celor 1426 de delegaţi care vor fi prezenţi la Congres. Tăriceanu supralicitează şi el, contând pe 60%, peste 800 din opţiunile care vor fi exprimate la votul din 21-22 martie. Adunate cifrele celor doi rivali la şefia PNL dau mai mult decât numărul total al delegaţilor partidului.

Orban: ?22 de organizaţii judeţene au recomandat delegaţilor să voteze cu Crin Antonescu?

Numărătorile liberale nu ajung la acelaşi numitor comun nici în cadrul taberei pro-Antonescu. Pretendentul la preşedinţia partidului are cifre diferite de cele ale celui mai influent susţinător al său, vicepreşedintele Ludovic Orban.

"Am cel puţin cinci motive pentru care consider că domnul Antonescu este mai bun decât mine, în acest moment, pentru PNL, iar din această cauză nu am mai candidat la şefia PNL. La ora actuală, în 22 de organizaţii delegaţiile permanente judeţene, fie prin vot deschis, fie prin vot secret, au recomandat delegaţilor care reprezintă filialele respective la congres să voteze cu Crin Antonescu. Pentru Tăriceanu au fost două organizaţii, care au luat decizia în delegaţia permanentă: Cluj şi Bihor?, a susţinut Ludovic Orban, aflat în turneu de susţinere a candidaturii colegului său pentru şefia partidului.

Ludovic Orban a subliniat că principalul contracandidat al lui Antonescu nu îl constituie actualul preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, înscris şi el în cursă pentru un nou mandat la şefia partidului, ci preşedintele României, Traian Băsescu. ?Contracandidatul lui Crin Antonescu este Traian Băsescu, nu Tăriceanu. Tăriceanu este un coleg de partid, care se află în competiţie, faţă de care Crin Antonescu şi-a arătat fair-play-ul, respectul şi, practic, a arătat că este un lider reprezentantiv al PNL?, a afirmat Orban.

Vicepreşedintele PNL s-a arătat optimist faţă de rezultatul Congresului din 21-22 martie. ?Fiecare delegaţie votează propriilor convingeri şi propriilor idei despre viitorul partidului. Am luat legătura cu sute de delegaţi care vor participa la Congres şi e clar că vântul schimbării e evident?.

Antonescu: 32-33 de filiale estimez a fi curentul care mă susţine?

Cu doar o zi înainte, Crin Antonescu plusa, într-un interviu acordat Mediafax, sprijinul de care s-ar bucura în partid pentru preluarea frâielor PNL.

?Discuţia despre filiale care susţin în ansamblu, ca un bloc monolitic, un candidat sau altul este nepotrivită. Noi avem un congres cu aproape 1.500 de delegaţi, nu există un mandat imperativ. Există 1.500 de oameni, 1.500 de opţiuni, 1.500 de voturi. Există filiale în care linia este destul de clară în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi. Dacă socotim sau estimăm pe o majoritate de filiale, cred că în acest moment este vorba de peste 30, 32-33, de filiale în care majoritar, să spunem, estimez a fi curentul care mă susţine. În rest, putem să numărăm preşedinţi, dar mi se pare o aritmetică nesemnificativă. Încă o dată spun că, la momentul la care eu mi-am anunţat candidatura, am avut susţinerea în scris a 28 de preşedinţi sau reprezentanţi ai filialelor mandataţi de preşedintele respectiv. Nu am făcut publică lista aceea, nu mi s-a părut elegant, ea însă există şi, cu o singură excepţie, ea se confirmă, ba chiar s-au adăugat preşedinţi care susţin candidatura mea? a afirmat Antonescu.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close