De câte voturi are nevoie Cabinetul Ponta de a trece? Proba de foc va fi dată luni, în Parlament

de O.P.    |    03 Mai 2012   •   05:42
De câte voturi are nevoie Cabinetul Ponta de a trece? Proba de foc va fi dată luni, în Parlament
Guvernul Ponta există doar pe hârtie, deocamdată. Proba de foc va fi în Parlament, când Ponta îşi va aduce miniştri pentru a fi învestiţi cu votul de încredere.

Pentru ca acest guvern să ajungă la Palatul Victoria este nevoie de acelaşi număr de voturi necesar pentru dărămare lui, şi anume de 231.
În acest moment PSD-PNL-PC, partidele care formează împreună USL au un total de voturi de 229. 

Aşadar, ar mai avea nevoie de încă 2 voturi. În aparenţă pot părea puţine, însă un guvern solid are nevoie de mult mai multe voturi, de o majoritate largă, pentru a-şi putea trece legile şi pentru a putea guverna fără constrângeri din partea unui partid sau altul.
Motiv pentru care premierul desemnat a pornit într-un pelerinaj pe la partidele din afara USL-ului şi pe la grupul minorităţilor altele decât cele maghiare.

Rezultatul a fost semanrea unui protocol în cinci puncte cu UNPR, care îi aduce alte 28 de voturi.
Un plus de 17 voturi vine de la minorităţi, care în spiritul tradiţiei ultimilor ani au decis să voteze guvernul.

Aşadar, pe lângă voturile USL, Ponta se poate baza pe un total de alte 45 pentru a-şi pune în practică proiectul de guvernare.
La aceste voturi se mai pot adăuga şi altele. De exemplu cel al Oanei Mizil, sau al lui Mircea Geonă, actualmente independenţi, până nu demult membri PSD.Parteneri
x close