Antena 3 CNN Politică Defrişările ilegale, anchetate de procurori

Defrişările ilegale, anchetate de procurori

Defrişările ilegale, anchetate de procurori
Sursa foto: Foto: Agerpres
10 Mai 2015   •   13:07
Corpul de Control al Guvernului a sesizat DNA în cazul neregulilor descoperite la ocoalele silvice din ţară. Este vorba despre situaţii în care firme care nu aveau niciun drept participau la licitaţii prin indulgenţa angajaţilor Romsilva. Iar după câştigarea contractelor, firmele erau protejate, deşi defrişau suprafeţe cu mai mari decât era legal.
 
Potrivit Corpului de Control al Guvernului, Romsilva a decis în 2009 să aprobe un regulament privind vânzarea masei lemnoase care se recoltează din pădurile statului, deşi nu avea niciun drept legal în acest sens. 
 
Regulamentul a făcut ca la licitaţii să participe firme care nu puteau dovedi că pot susţine o astfel de activitate, în detrimentul celor care până atunci, legal, puteau participa la aceste licitaţii. 
 
Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud a exploatat pădurile, în proporţie de 68,43% cu ajutorul unor firme private, deşi în alte direcţii exploatarea s-a făcut cu ajutorul secţiilor specializate pe care le aveau in subordine. 
 
Direcţia Silvică Mehedinţi a aprobat ilegal contracte de vânzare-cumpărare a masei lemnoase, în cantiate de aproape 9.000 de metri pătraţi. Comisia de licitaţie nu a respectat regulile şi astfel a fost prejudiciat statul cu peste 500.000 de lei.  
 
Corpul de Control a descoperit şi faptul că au fost admişi la licitaţii operatori economici care nu au plătit garanţia de contractare. 
 
Potrivit inspectorilor guvernamentali, de multe ori direcţiile silvice nu făceau controale pentru a verifica dacă sunt respectate contractele. În plus, chiar dacă se constatau nereguli, nimeni nu percepea penalităţi şi nu dădea amenzi. Ba chiar, unele firme erau ajutate să plătească mai puţin, printr-o schemă simplă.
 
Corpul de Control al Guvernului a sesizat DNA în cazul neregulilor descoperite la ocoalele silvice din ţară. 
 

×
Subiecte în articol: defrisari ilegal procurori DNA CSAT drept
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close