Antena 3 CNN Politică Demnitarii vor completa o singură declaraţie de avere. Adresa, CNP-ul şi semnătura, trecute la secret

Demnitarii vor completa o singură declaraţie de avere. Adresa, CNP-ul şi semnătura, trecute la secret

Demnitarii vor completa o singură declaraţie de avere. Adresa, CNP-ul şi semnătura, trecute la secret
21 Iun 2010   •   18:03

Deputaţii îşi vor putea trece sub anonimat datele legate de adresă, CNP şi semnătură, au decis  luni, în unanimitate,  membrii comisiei juridice a Camerei. Totodată, cu aceste date secretizate, demnitarii vor completa numai câte o singură declaraţie de avere, respectiv interese.  Decizia a fost luată ca urmare a solictării de reexaminare a legii ANI solicitată de preşedintele Traian Băsescu.  În legea care a trecut iniţial prin cele două Camere ale Parlamentului,  demnitarii trebuiau să completeze două rânduri de declaraţii, una publică şi una confindenţială, cea din urmă conţinând unele date rezervate numai reprezentanţilor ANI.


"Au fost analizate toate elementele din cererea de reexaminare. Cred că un mare câştig obţinut astăzi în Comisia juridică a Camerei este faptul că s-a trecut la un singur tip de formulare, foarte similar cu declaraţiile de avere şi de interese care au fost valabile până acum, prin simpla anonimizare a adresei, a semnăturii şi a codului numeric personal, care reprezintă datele private de care făcea vorbire Curtea Constituţională. În concluzie, aspectele menţionate în cererea de reaxaminare au fost remediate şi ANI, totuşi, va putea desfăşura activităţi eficiente de control şi analiză a averii", a declarat după decizia Comisiei juridice a Camerei, secretarul general al ANI, Horia Georgescu.


Reexaminarea Legii ANI, solicitată de preşedintele Traian Băsescu, va intra în plenul Camerei Deputaţilor în această săptămână, urmând ca, ulterior, să fie dezbatută de Senat, care este Cameră decizională.


Preşedintele Traian Băsescu a solicitat, în 2 iunie, Parlamentului, reexaminarea Legii ANI, propunând ca declaraţia de avere publică şi cea confidenţială să coincidă, mai puţin sub aspectul datelor cu caracter personal şi inclusiv declaraţiile candidaţilor la demnităţi publice să fie date publicităţii.


Între  timp, liberalii au încercat să facă valuri  în plen, acuzând faptul că decizia grupului liberalilor privind publicarea declaraţiilor de avere este "cenzurată" de seceretariatul General al Camerei care solicită declaraţii individuale.


"Este de neînţeles faptul cum o hotărâre a unui grup parlamentar este cenzurată de secretariatul general (SG) al Camerei. Vă aduc aminte că lunea trecută sub semnătura grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor s-a solicitat ca declaraţiile de avere şi de interese ale deputaţilor liberali să fie făcute publice pe site-ul Camerei. Am constatat ulterior că ne vine o adresă din partea Secretariatul General al Camerei prin care ne invită pe fiecare deputat în parte pe declaraţie pe proprie răspundere să solicităm acest lucru, cu toate că exista o hotărâre a grupului parlamentar. Eu înţeleg că la nivelul Camerei Deputaţilor hotărârile grupurilor parlamentare sunt consultative sau facultative", a afirmat viceliderul de grup  Eugen Nicolăescu.


Preşedintele Camerei Roberta Anastase a replicat: " La rândul meu, şi eu am depus o cerere individuală pentru ca declaraţia mea de avere să fie afişată pe site".
"Am avut această discuţie în Biroul permanent al Camerei, acolo unde domnul Adrian Năstase a spus că nu se poate accepta o hotărâre luată de un grup şi cererile trebuie să fie individuale", a conchis Anastase.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: demnitari declaraţie
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close