Antena 3 CNN Politică Democrat-liberalii vor moţiune de cenzură sâmbătă, deşi în BP au votat pentru marţi

Democrat-liberalii vor moţiune de cenzură sâmbătă, deşi în BP au votat pentru marţi

Democrat-liberalii vor moţiune de cenzură sâmbătă, deşi în BP au votat pentru marţi
Sursa foto: Intact Images
10 Iun 2010   •   17:04

 

Parlamentarii democrat-liberali au îmbrăţişat imediat teza prezidenţială a neconstituţionalităţii deciziei de dezbatere şi votarea a moţiunii de cenzură social-democrate pentru ziua de marţi, 15 iunie. Deşi, proprii reprezentanţi se numără printre cei care au susţinut în Birorurile Permanente reunite ale Parlamentului propunerea social-democratei Aura Vasile, în prezent ei cer o nouă şedinţă a conducerilor legislativului care să devanseze data dezbaterii moţiunii pentru ziua de sâmbătă.

Potrivit stenogramei de şedinţă a BP reunite din data 8 iunie, democrat-liberalii au îmbrăţişat propunerea social-democratei Aura Vasile ca moţiunea de cenzură să fie dezbătută marţea viitoare.

Iniţial, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a invocat existenţa unei "exigenţe constituţionale" din acest punct de vedere, pentru a propune ziua de luni pentru votul pe moţiune.

Viceliderul deputaţilor PSD, Aura Vasile, a venit cu o contrapropunere cerând ca dezbaterea să aibă loc marţi, 15 iunie, de la ora 14.00, pe motiv că mulţi parlamentari au "probleme cu avionul".

"Doamnă preşedinte, cred că ar fi bine ca dezbaterea moţiunii să aibă loc marţi, începând cu ora 14.00. De ce? Pentru că luni este zi de luni, colegii mai au probleme cu avionul sau ştiu eu ce şi de aceea propunem ca şedinţa să fie marţi la ora 14.00", a arătat Vasile, adăugând că potrivit propriilor calcule ziua de marţi nu încalcă prevederile constituţionale.

Mircea Geoană a fost de acord cu această idee, mai ales că plenul Senatului ar urma să aibă luni "multe termene scadente". "Din punct de vedere strict practic, nevorbind de termene în sens îngust, şi pentru noi ziua de luni ar fi o zi pe care am prefera să o dedicăm dezbaterii în Senat şi, eventual, marţi ar putea fi o zi convenabilă", a spus preşedintele Senatului.

Şil iderul deputaţilor PDL, Traian Igaş s-a arătat de acord cu ziua de marţi. "Ne-am consultat, aici, liderii grupurilor de la Senat şi cu colegii de la Camera Deputaţilor. De acord, marţi", a spus Igaş.

"Marţi, ora 14,00. De acord? Obiecţiuni? Nu. S-a aprobat dezbaterea moţiunii de cenzură marţi, ora 14.00", a anunţat Mircea Geoană, deşi în stenogramă sunt menţionate fugitiv "discuţii şi proteste" în sală pe tema orei.

Cum liberalii cereau ca ora dezbaterii să fie fixată pentru ora 10.00, Geoană a supus la vot cele două propuneri, stabilindu-se în final ca dezbaterea moţiunii să aibă loc marţi, în forma dorită de PNL.

Marius Vulpe, Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: motiune
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close