Antena 3 CNN Politică Deputat PNL: Măsurile de sistare a decontărilor pentru serviciile de medicină dentară sunt un fapt deosebit de grav, fără precedent

Deputat PNL: Măsurile de sistare a decontărilor pentru serviciile de medicină dentară sunt un fapt deosebit de grav, fără precedent

Deputat PNL: Măsurile de sistare a decontărilor pentru serviciile de medicină dentară sunt un fapt deosebit de grav, fără precedent
Sursa foto: Foto: Agerpres
13 Apr 2013   •   16:17

Deputatul PNL de Iaşi Grigore Crăciunescu susţine că măsura sistării alocării de fonduri pentru decontarea serviciilor de medicină dentară reprezintă un fapt deosebit de grav, fără precedent, adăugând că speră că ministrul Sănătăţii va reveni asupra acestei "greşeli inacceptabile".
   
Liberalul Grigore Crăciunescu, membru al comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, afirmă, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă, că nicio altă specialitate a medicinii româneşti nu a fost pusă într-o situaţie atât de dificilă şi că decizia reprezintă "o desconsiderare a activităţii medicilor dentişti".
   
"Un fapt deosebit de grav, care nu are precedent, îl constituie măsura de sistare a alocării fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicină dentară. Nicio altă specialitate a medicinii româneşti nu a fost pusă într-o asemenea situaţie dificilă. Acest demers îi afectează foarte grav pe pacienţi, mai ales pe copiii ai căror părinţi nu au resurse finaciare pentru a suporta costul unui serviciu în această specialitate", a declarat deputatul PNL Grigore Crăciunescu.
   
El a adăugat că Ministerul Sănătăţii şi CNAS tratează această specialitate medicală ca pe o cenuşăreasă a medicinei româneşti.
   
"În România lucrează 16.000 de medici dentişti, însă numai 18 la sută dintre ei au contract de prestări servicii cu CNAS. Şi  până în prezent fondurile alocate pentru cei 18 la sută au fost într-un cuantum foarte modest: lunar, între  800 şi 1.000 de lei pentru un medic. A nu mai aloca nicio sumă pentru aceste servicii este o greşeală inacceptabilă a factorilor de decizie", a apreciat deputatul liberal.
   
Grigore Crăciunescu afirmă, în acelaşi comunicat, că speră ca ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, să revină asupra acestei decizii, care "afectează milioane de români şi abia apoi pe medicii dentişti".
   
"Voi depune toate diligenţele pentru a extrage dintele pe care unii factori de decizie îl au împotriva suferinzilor de dinţi", a mai spus deputatul PNL.
   
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a sistat în aprilie alocarea fondurilor pentru asistenţa medicală stomatologică, astfel că medicii dentişti nu vor mai putea acorda consultaţii gratuite categoriilor defavorizate şi copiilor, toate serviciile urmând să fie plătite.
   
CNAS susţinea că Ministerul Sănătăţii, instituţia care face politica sanitară în România, a stabilit reducerea fondurilor pentru asistenţa medicală stomatologică în 2013, fiind vorba despre o decizie politică, pe care ministrul Sănătăţii şi-o asumă.
   
Înlăturarea serviciilor de asistenţă stomatologică din sistemul public al asigurărilor sociale este o măsură fără precedent în istoria sistemului de asigurări de sănătate din Uniunea Europeană, a afirmat Colegiul Medicilor Dentişti (CMD), într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei Mediafax.
   
Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat că va încerca, la rectificarea bugetară, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, însă, dacă nu vor fi găsiţi banii necesari, demersul va fi amânat pentru 2014.
   
MS a explicat, într-un comunicat remis joi agenţiei Mediafax, că măsura blocării alocaţiei bugetare pentru stomatologie a fost luată din cauza subfinanţării din 2013 şi a obligativităţii plăţii arieratelor.
   
"Subfinanţarea rămâne cea mai mare problemă a sistemului sanitar. Din bugetul alocat, cea mai mare parte a fondurilor au fost direcţionate către plata arieratelor, datorate prostului management din anii trecuţi. Întrucât bugetul pe anul 2013 nu poate acoperi toate programele desfăşurate şi în anul 2012, opţiunea Ministerului Sănătăţii a fost să încerce să acopere integral programul de cancer, chiar dacă, astfel, alte programe au fost văduvite", arată Ministerul Sănătăţii.
   
Potrivit MS, la rectificarea bugetară, pe baza promisiunilor de rectificare pozitivă, ministerul încearcă revizuirea bugetului şi, ca atare, alocarea mai multor bani şi pentru programele din domeniul stomatologiei, unde oricum MS intenţionează realizarea unui program mare de prevenţie.
   
"În cazul în care nu vor fi bani suficienţi la rectificare, un asemenea program va fi oricum desfăşurat în anul 2014. Cu cât se va face mai repede reorganizarea sistemului sanitar, pe care noi am iniţiat-o, cu atât vom putea aduce mai repede bani dinspre birocraţie spre rezolvarea problemelor din sănătate", a mai precizat sursa citată.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close