Antena 3 CNN Politică Deputaţii au aprobat revizuirea Constituţiei cu privire la Parlamentul unicameral

Deputaţii au aprobat revizuirea Constituţiei cu privire la Parlamentul unicameral

Deputaţii au aprobat revizuirea Constituţiei cu privire la Parlamentul unicameral
Sursa foto: foto: Mediafax
27 Mar 2012   •   20:59

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a finalizat marţi a doua rundă de dezbateri la proiectul de revizuire a Constituţiei, între alte propuneri votate fiind şi cele privind Parlamentul unicameral şi numărul maxim de 300 de parlamentari.

"Astăzi s-a luat în discuţie chestiunea legată de ceea ce înseamnă Parlamentul unicameral versus Parlamentul bicameral. Votul dat în comisie a fost pentru un Parlament unicameral, argumentele aduse aici fiind multiple, ţinând cont, pe de-o parte, de ceea ce înseamnă eficienţa activităţii parlamentare, văzând că astăzi acest Parlament bicameral al României nu este eficient", a declarat preşedintele Comisiei juridice, democrat-liberalul Daniel Buda.

Un alt argument, a mai spus Buda, pentru trecerea la o formă de Parlament unicameral este cel legat de "reducerea cheltuielilor de funcţionare".

Preşedintele Comisiei juridice a subliniat că în cadrul aceleiaşi şedinţe "s-a tranşat şi chestiunea legată de numărul de parlamentari, stabilindu-se că Parlamentul poate să aibă până la numărul maxim de 300 de parlamentari, în funcţie de evoluţia demografică a ţării".

"Am stabilit să facem acest lucru prin Constituţie tocmai pentru a consolida acest lucru, având în vedere că nu este la îndemâna oricui ca o Constituţie să fie modificată. Altfel am fi riscat să intrăm într-o zonă care să permită să fie modificată legea foarte uşor, orice altă lege care reglementează numărul de parlamentari", a afirmat Daniel Buda.

Totodată, s-a decis ca vârsta minimă pentru alegerea unui cetăţean român să fie 18 ani. La dezbateri au participat reprezentanţii mai multor instituţii, printre aceştia numărându-se şi Avocatul Poporului, profesorul Gheorghe Iancu, precizează AGERPRES.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close