Antena 3 Politică Deputaţii au aprobat revizuirea Constituţiei cu privire la Parlamentul unicameral

Deputaţii au aprobat revizuirea Constituţiei cu privire la Parlamentul unicameral

de L.D.    |    27 Mar 2012   •   20:59
Deputaţii au aprobat revizuirea Constituţiei cu privire la Parlamentul unicameral foto: Mediafax

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a finalizat marţi a doua rundă de dezbateri la proiectul de revizuire a Constituţiei, între alte propuneri votate fiind şi cele privind Parlamentul unicameral şi numărul maxim de 300 de parlamentari.

"Astăzi s-a luat în discuţie chestiunea legată de ceea ce înseamnă Parlamentul unicameral versus Parlamentul bicameral. Votul dat în comisie a fost pentru un Parlament unicameral, argumentele aduse aici fiind multiple, ţinând cont, pe de-o parte, de ceea ce înseamnă eficienţa activităţii parlamentare, văzând că astăzi acest Parlament bicameral al României nu este eficient", a declarat preşedintele Comisiei juridice, democrat-liberalul Daniel Buda.

Un alt argument, a mai spus Buda, pentru trecerea la o formă de Parlament unicameral este cel legat de "reducerea cheltuielilor de funcţionare".

Preşedintele Comisiei juridice a subliniat că în cadrul aceleiaşi şedinţe "s-a tranşat şi chestiunea legată de numărul de parlamentari, stabilindu-se că Parlamentul poate să aibă până la numărul maxim de 300 de parlamentari, în funcţie de evoluţia demografică a ţării".

"Am stabilit să facem acest lucru prin Constituţie tocmai pentru a consolida acest lucru, având în vedere că nu este la îndemâna oricui ca o Constituţie să fie modificată. Altfel am fi riscat să intrăm într-o zonă care să permită să fie modificată legea foarte uşor, orice altă lege care reglementează numărul de parlamentari", a afirmat Daniel Buda.

Totodată, s-a decis ca vârsta minimă pentru alegerea unui cetăţean român să fie 18 ani. La dezbateri au participat reprezentanţii mai multor instituţii, printre aceştia numărându-se şi Avocatul Poporului, profesorul Gheorghe Iancu, precizează AGERPRES.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close