Antena 3 CNN Politică Deputaţii au respins ordonanţa de organizare a referendumului. Plebiscitul merge însă mai departe

Deputaţii au respins ordonanţa de organizare a referendumului. Plebiscitul merge însă mai departe

Deputaţii au respins ordonanţa de organizare a referendumului. Plebiscitul merge însă mai departe
Sursa foto: Camera Deputaþilor
03 Noi 2009   •   13:44

Camera Deputaţilor a respins ordonanţa de modificare legii referendumului, după ce şi senatorii au votat o măsură similară. 198 de deputaţi au votat în favoarea respingerii, iar 83 împotrivă. Deputaţii PSD, PNL şi UDMR au criticat această ordonanţă, în timp ce reprezentanţii PDL au susţinut-o, apreciind că, astfel, se acoperă un vid legislativ. Cum însă votul legislativului pe această temă are, potrivit Constituţiei, doar caracter consultativ, pregătirile pentru referendum continuă. Buletinele de vot conţinând cele două probleme supuse referendumului în 22 noiembrie vor fi tipărite în două culori, negru şi albastru, cetăţenii putând opta doar pentru unul dintre cele două scrutine, respectiv alegerea preşedintelui sau problema referendumului, ori pentru amândouă.

Potrivit unui comunicat de marţi al Prefecturii Bucureşti, în 22 noiembrie, cetăţenii cu drept de vot pot opta în momentul în care se prezintă la secţia de votare doar pentru alegerea preşedintelui României sau doar pentru problema referendumului, dar şi pentru amândouă scrutinele, caz în care alegătorul va primi trei buletine.
"Alegătorul care va dori să îşi exercite dreptul de vot doar pentru referendum va primi două buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări, neavând posibilitatea de a opta doar pentru o întrebare sau alta", precizează sursa citată.
De asemenea, alegătorul care va dori să voteze doar pentru alegerea preşedintelui României va primi un singur buletin de vot, iar cel care va vota atât pentru preşedinte, cât şi pentru referendum va avea trei buletine de vot.
Urnele care vor fi folosite pentru referendum vor fi inscripţionate cu menţiunea "referendum naţional, nr. întrebării, precum şi textul acesteia".
Buletinele de vot conţinând cele două probleme supuse referendumului vor fi tipărite în culori diferite, buletine de vot nr. 1 în culoarea negru, iar buletinul de vot nr. 2 în culoarea albastru, precizează sursa citată.
Totodată, Biroul Electoral Central a decis că introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: referendum
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close