Antena 3 CNN Politică Deputatul PSD Sebastian Ghiţă mai dă un tun din banii statului. Lovitură de 10 milioane de euro la RADET

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă mai dă un tun din banii statului. Lovitură de 10 milioane de euro la RADET

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă mai dă un tun din banii statului. Lovitură de 10 milioane de euro la RADET
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    21 Mai 2013   •   08:26

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă mai dă un tun din banii statului. RADET dă 10 milioane de euro, fără licitaţie, unui grup de firme din care face parte şi societatea lui Ghiţă, Asesoft. Înţelegerea este de fapt prelungirea unui alt contract câştigat cu scandal de firma lui Ghiţă, care a avut cea mai scumpă ofertă.

Sebastian Ghiţă va primi, în colaborare cu partenerii săi, cei peste 10 milioane de euro pentru extinderea SCADA, un program care monitorizează reţeaua de distribuţie a căldurii şi a apei calde.

RADET nu a făcut însă vreo licitaţie pentru acest contract. Lucrarea li s-a dat direct lui Ghiţă şi partenerilor lui fără măcar un anunţ public de participare. Scuza Regiei de termoficare a fost că lucrarea putea fi realizată doar de firma lui Sebastian Ghiţă. RADET prelungeşte practic o înţelegere parafată în 2007, când pentru începerea proiectului SCADA a primit trei oferte.

Cea mai mică dintre ele era de 6,6 milioane de euro, şi un termen de realizare de 10 luni. A doua era de 10,7 milioane de euro. A fost aleasă însă cea mai scumpă, a lui Ghiţă, care cerea 10,9 milioane de euro. Decizia a creat un scandal uriaş, în care RADET a dat din colţ în colţ, iar actualul deputat PSD Ghiţă şi-a frecat mâinile de bucurie şi le-a râs în nas competitorilor:

"Îşi aranjează licitaţiile, după care, de proşti ce sunt, nu sunt în stare nici măcar să le câştige.(...) RADET să anuleze licitaţia dacă vrea. Prea mare tămbălău", declara Ghiţă pentru România liberă.

Bucuria lui Ghiţă s-a simţit în buzunarele bucureştenilor. Preţul plătit de populaţie pentru căldură şi apa caldă a crescut de atunci şi până acum cu 42%. RADET nu a ştiut nici în 2007, şi nu ştie nici în 2013, să explice cât din costurile contractului cu Ghiţă se regăseşte în facturi.

De altfel, Regia de termoficare a preferat să nu răspundă la întrebările Antena 3 pe tema acestui contract controversat.

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă a făcut bani grei din contractele cu statul în ultimii ani, indiferent ce partid a fost la putere. Pentru o parte dintre ele a fost cercetat de justiţie. În această toamnă, deputatul PSD Ghiţă va trebui să dea explicaţii la Curtea Supremă într-un dosar ajuns în instanţă acum nu mai puţin de şapte ani.

În "Tracia-Asesoft", Ghiţă este acuzat că a cumpărat motorină fără taxe, pe care a vândut-o ulterior cu toate impozitele incluse. Diferenţa ar fi băgat-o în buzunar, spun procurorii. Prejudiciul total în acest dosar ar fi de 2.000.000 de lei


Ofertele pentru SCADA

General Fluid - Adrem Invest - Asesoft Distribution - 10,9 milioane euro, execuţie 18 luni
Siemens - Rombit - 10,7 milioane euro, execuţie 18 luni
UTI Systems - Elsaco Electronics - 6,6 milioane de euro, execuţie 10 luni
Sursa: românialiberă.ro

Citeşte şi:

Ce legătură are deputatul PSD Sebastian Ghiţă cu afacerea decontaminării navei Flaminia

Ghiţă minte, ANI tace. Deputatul PSD nu a declarat afaceri de milioane de euro pe care firma sa le are cu statul

Milionari români cu bani blocaţi în băncile din Cipru. Toţi au ales paradisul fiscal cipriot, ca să scape de taxele şi impozitele de la noi


Sebastian Ghiţă, îmbogăţit de stat. Deputatul PSD a rulat zeci de milioane de euro din banii statului pentru afacerile sale

Sebastian Ghiţă, îmbogăţit de stat. Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, i-a "oferit" un contract de milioane de euro

Sebastian Ghiţă, dator la stat. Una din firmele PSD-istului are datorii de un sfert de milion de euro


Sebastian Ghiţă (PSD), acuzat că a luat 200.000 de euro pentru lucrări pe care nu le-a mai efectuat

Sebastian Ghiţă (PSD) a primit 15 milioane euro de la stat, pe vremea lui Boc. Ce viza contractul

PSD-istul Sebastian Ghiţă, făcut nabab de stat. Omul de afaceri a garantat cu viitoare credite luate de la bănci



×
Subiecte în articol: Sebastian Ghita RADET
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close