Antena 3 CNN Politică Deputatul UDMR de Africa, devenit parlamentar cu 46 de voturi, ar putea fi exclus din Parlament

Deputatul UDMR de Africa, devenit parlamentar cu 46 de voturi, ar putea fi exclus din Parlament

Deputatul UDMR de Africa, devenit parlamentar cu 46 de voturi, ar putea fi exclus din Parlament
Sursa foto: camera deputatilor
29 Ian 2009   •   11:27

nul din cele mai dezbătute cazuri de după alegerile uninominale din toamna anului trecut a fost cel al candidatului UDMR, care a devenit parlamentar, după ce a primit numai 46 de voturi. Situaţia a fost folosită de diferiţi candidaţi, politicieni şi analişti pentru a exemplifica injusteţea legii electorale şi a votului uninominal.
Cu toate acestea, Kötő József a ajuns parlamentar dintr-o eroare de calcul a mandatelor a Biroului Electoral Central, a hotărât instanţa. Drept urmare, acesta ar trebui să cedeze locul în Camera Deputaţilor.
Urmare a unei hotărâri judecătoreşti, Kötő József trebuie să plece, provocând şi excluderea din Parlament a unui deputat liberal de Maramureş.
Astfel, doi deputaţi, unul de la UDMR, Kötő József, şi altul de la PNL, Pavel Horj, sunt pe cale să-şi piardă mandatul, deşi nu se află în niciuna din cele trei situaţii prevăzute de lege: deces, demisie, incompatibilitate, scrie Gândul. Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că BEC a atribuit greşit PNL, la redistribuire, un mandat din circumscripţia Maramureş. Acest mandat trebuia acordat PNL (respectiv Marianei Stoica) pentru câştigarea circumscripţiei 43 străinătate. Mandatul din circumscripţia Africa a fost dat greşit UDMR, care trebuia să obţină, de fapt, un mandat la intern, respectiv în circumscripţia Mureş. Acum eroarea trebuie îndreptată, chiar dacă BEC şi-a încetat existenţa după publicarea rezultatului alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, iar deputaţii au fost validaţi şi au depus jurământul.
Acum trebuie găsită o soluţie pentru revocarea mandatelor deputaţilor Pavel Horj (PNL) şi Kötő József , validându-i, în schimb, pe Mariana Stoica (PNL) şi Benedek Imre (ex-UDMR). Acesta din urmă a dechis procesul prin care contesta decizia de validare a colegului de pe vremea aceea, Kötő József, care a obţinut doar 46 de voturi.
În Mureş, Benedek Imre a avut 12.769 de voturi din cele 29.936 valabil exprimate (42,6 la sută).
Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close