Antena 3 CNN Politică Deputatul UDMR Marko Attila, inculpat în dosarul Bica, a fugit la Budapesta

Deputatul UDMR Marko Attila, inculpat în dosarul Bica, a fugit la Budapesta

Deputatul UDMR Marko Attila, inculpat în dosarul Bica, a fugit la Budapesta
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    10 Feb 2015   •   08:27

Deputatul UDMR Marko Attila, inculpat în dosarul Bica, a fugit în luna decembrie la Budapesta, iar premierul ungar Viktor Orban i-a acordat protecţie şi azil politic, susţin mai multe surse. 

Avocatul deputatului susţine că vina este a DNA, care a cerut Parlamentului să încuviinţeze începerea urmăririi penale şi a arestării preventive, dar a uitat să emită şi un mandat de reţinere. În aceste condiţii, Marko Attila a putut pleca liniştit din ţară. 

Camera Deputaţilor a încuviinţat, pe 3 decembrie 2014, arestarea preventivă a deputatului UDMR Marko Attila, în dosarul fostului şef al DIICOT Alina Bica, privind despăgubirea acordată de ANRP pentru un teren supraevaluat din Capitală.
 
Deşi România şi Ungaria au un acord comun de extrădare, sunt şanse mici ca deputatul să mai răspundă vreodată în faţa legii pentru faptele de care este acuzat în dosarul retrocedărilor. 
 
Marko Attila are şi alte probleme cu justiţia: el a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu, în dosarul privind retrocedarea Colegiului "Miko" din Sfântu Gheorghe către Eparhia reformată din Ardeal. 

În dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat au fost arestaţi Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, preşedintele comisiei care a aprobat despăgubirea, fostul vicepreşedinte al ANAF Dragoş Bogdan şi expertul evaluator Emil Nuţiu, iar Oana Vasilescu, fost vicepreşedinte al ANRP, este cercetată în libertate sub control judiciar, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu.
 
Şi ceilalţi foşti membri ai comisiei, respectiv deputatul PDL Florin Cătălin Teodorescu şi deputatul UDMR Marko Attila, pentru arestarea cărora procurorii au cerut aviz la Camera Deputaţilor, precum şi Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar, sunt acuzaţi tot de abuz în serviciu.
 
Anchetatorii susţin că, în 15 martie 2011, Crinuţa Dumitrean şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru - au aprobat în unanimitate raportul întocmit de societatea de evaluare desemnată, SC Business Evaluator SRL, reprezentată prin evaluator Emil Nuţiu, privind soluţionarea dosarului de despăgubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren agricol de 13 hectare din zona Plumbuita, în Sectorul 2 al Capitalei, a cărui valoare a fost supraevaluată cu peste 61 de milioane de euro.

×
Subiecte în articol: Marko Attila budapesta
Parteneri
Aproape jumătate din miniştrii lui Marcel Ciolacu ar putea să plece din Guvern 
x close