Antena 3 CNN Politică Deutsche Welle: Iohannis apără procurorii abuzivi

Deutsche Welle: Iohannis apără procurorii abuzivi

Deutsche Welle: Iohannis apără procurorii abuzivi
03 Mai 2018   •   19:24

Deutsche Welle publică un amplu material despre actuala situație politică, prin care, ca urmare a refuzului prim-ministrului de a demisiona, președintele Klaus Iohannis amenință că va declanșa un boicot procedural pe termen nelimitat. 

„Despre comisia de la Veneția s-a vorbit mult în ultimul timp ca despre autoritatea supremă în materie de justiție și drept constituțional. Atât doar că nu există nicio relație formală de subordonare între jurisdicțiile naționale și Comisia de la Veneția, care are un rol cu atât mai important cu cât este unul consultativ. Curtea Constituțională a României ca orice instanță de jurisdicție constituțională din cadrul Uniunii Europene nu are însă nici cea mai vagă obligație să consulte Comisia de la Veneția”, arată Deutsche Welle.

Potrivit publicației, președintele Klaus Iohannis are dreptul de a cere Comisiei de la Veneția un punct de vedere, dar el pare să atribuie acesteia o autoritate politică pe care nu o are. 

„Cei care insistă pentru sesizarea Comisiei de la Veneția au cel puțin două scopuri. Primul este să întârzie cât mai mult intrarea în vigoare a legilor amendate de majoritatea guvernamentală (cei de la USR au spus acest lucru explicit) și al doilea, speranța că această instanță internațională se va pronunța în defavoarea majorității politice actuale. Dar chiar și în acest din urmă caz, analiza Comisiei nu va crea nicio obligație pentru parlamentul sau pentru guvernul de la București”, mai notează jurnaliștii.

„Actualul mecanism judiciar oferă procurorilor puteri foarte mari de care aceștia au abuzat în repetate rânduri, așa cum a reieșit din toate cazurile intens mediatizate în ultima vreme, ca să nu mai vorbim de protocoalele cu SRI ale căror efecte asupra anchetelor judiciare nu au fost pe deplin elucidate. De altfel, în ciuda tuturor acestor fapte bine documentate (vezi doar practicile scandaloase de la DNA Ploiești), președintele Iohannis a refuzat revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Or, legile aflate în dispută au limitat puterea procurorilor, fapt care, în optica președintelui, ar fi un lucru rău”, spune Deutsche Welle.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close