Antena 3 CNN Politică Dobânzile exorbitante la credite, plafonate la propunerea PSD. Marcel Ciolacu: "S-a votat plafonarea acelor dobânzi, de genul 20.000 la sută, practicate de instituții financiare nebancare"

Dobânzile exorbitante la credite, plafonate la propunerea PSD. Marcel Ciolacu: "S-a votat plafonarea acelor dobânzi, de genul 20.000 la sută, practicate de instituții financiare nebancare"

Românii obțin o protecție financiară esențială împotriva dobânzilor exorbitante la creditele acordate de Instituțiile Financiare Nebancare (IFN-uri). 

Dobânzile exorbitante la credite, plafonate la propunerea PSD. Marcel Ciolacu: "S-a votat plafonarea acelor dobânzi, de genul 20.000 la sută, practicate de instituții financiare nebancare"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Mar 2024   •   13:16

Legea propusă de senatorul PSD, Daniel Zamfir, impune un plafon pentru dobânzi, limitând în același timp acțiunile agresive ale agenților de recuperare.

"În Parlament s-a votat plafonarea acelor dobânzi nesimțite la credite, de genul 20.000 la sută, practicată atâta vreme de instituții financiare nebancare. 

De fapt, oriunde vedem speculă și excese care afectează nivelul de trai al românilor, intervenim și reglăm situația", a spus premierul Marcel Ciolacu. 

Măsura a venit după ce ANPC a constatat că există IFN-uri care aplică dobânzi de până la 60.000%, cu o medie a dobânzilor în jur de 7-800%. 

Cu adoptarea acestui proiect de lege, astfel de dobânzi devin ilegale, inclusiv pentru contractele în derulare. 

Conform proiectului votat de PSD, noile reglementări vor afecta: creditele ipotecare, unde rata dobânzii anuale efective (DAE) nu poate depăși dobânda de referință a Băncii Naționale a României (BNR) plus 2%, pentru creditele de consum. 

DAE-ul nu va fi mai mare decât dobânda de referință a BNR plus 15%, precum și pentru creditele de consum mai mici de 15.000 de lei, iar suma totală de rambursat ce nu va putea depăși dublul sumei împrumutate. 

În consecință, potrivit aceluiași proiect, clienții nu vor plăti mai mult de dublul sumei împrumutate, dat agențiile de recuperare nu pot cere mai mult decât valoarea creanței.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu credite IFN credite IFN PSD
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close