Antena 3 Politică Duşa: Alegerile parlamentare din România vor fi pe 2 decembrie

Duşa: Alegerile parlamentare din România vor fi pe 2 decembrie

de M.Z.    |    27 Aug 2012   •   08:28
Duşa: Alegerile parlamentare din România vor fi pe 2 decembrie
Sursa foto: Foto: Agerpres

Alegerile parlamentare se vor desfăşura pe 2 decembrie, iar Guvernul va lua decizia legată de organizarea scrutinului în şedinţa din 1 septembrie, a anunţat ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa.

"Sâmbătă, la ora 10.00, vom avea şedinţă de Guvern şi vom lua probabil toate hotărârile - sunt vreo zece - legat de organizarea alegerilor parlamentare, care vor fi pe 2 decembrie", a declarat Duşa, duminică, la un post TV, potrivit Mediafax.

Ministrul a explicat că există o constrângere constituţională privind data alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat, iar scrutinul nu poate fi organizat mai devreme, în noiembrie.

"Există acea constrângere constituţională, actualul Parlament a fost validat pe 19 decembrie, ori există acea constrângere de 20 de zile, adică, în momentul când se organizează alegerile, preşedintele este obligat de Constituţie în 20 de zile să convoace Parlamentul în şedinţa de constituire. (...) Nu reuşeşti nicicum să ajungi la o dată din luna noiembrie, deci data va fi 2 decembrie, chiar dacă e după două zile de sărbătoare", a precizat el.

Constituţia stipulează că Senatul şi Camera Deputaţilor sunt alese pentru un mandat de patru ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora. Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult trei luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.

"Camera Deputaţilor este legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi şi după depunerea jurământului de către aceştia", se arată în Regulamentul Camerei Deputaţilor.

De asemenea, "Senatul este legal constituit după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori", stabileşte Regulamentul Senatului, fiind menţionat că "validarea mandatului de senator presupune validarea alegerii senatorului, precum şi depunerea jurământului de către acesta".

Actualul Parlament a fost validat pe 19 decembrie 2008.×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close