Antena 3 CNN Politică Emil Boc vrea să transforme judeţele în voievodate

Emil Boc vrea să transforme judeţele în voievodate

Emil Boc vrea să transforme judeţele în voievodate
Sursa foto: Foto: cursdeguvernare.ro
07 Iun 2011   •   08:32

Boc vrea să transforme judeţele în voievodate. Reorganizarea administrativă a ţării devine prioritatea numărul unu a Guvernului. Premierul Emil Boc a primit sarcină de la şeful statului ca, în cel mult o lună, să aibă finalizat proiectul de lege care va împărţi România în regiuni.

Miza dispariţiei judeţelor este suma de 10 miliarde de euro pe care România o va primi de la Comisia Europeană în perioada 2013-2014 pentru lucrările de infrastructură, reţele de canalizare şi drumuri judeţene.

Forma viitoarelor regiuni va fi decisă într-o săptămână, în cadrul Coaliţiei. În prezent, în interiorul PDL sunt discutate două varinate. Prima formulă vizează adoptarea modelului polonez de voievodate, structuri gigant care să înglobeze câte 3-4 milioane de locuitori şi a căror autoritate să fie exercitată direct asupra comunelor, oraşelor şi municipiilor.

Cea de-a doua variantă presupune păstrarea judeţelor actuale în cadrul noilor regiuni conduse de prefecturi, astfel încât deciziile să fie luate la un nivel mai înalt. Având un proiect de lege adoptat de Senat, UDMR are deja o viziune asupra reorganizării administrative. Legea semnată de către toţi parlamentarii Uniunii şi care aşteaptă doar decizia Camerei Deputaţilor vizează împărţirea României în 16 regiuni. Judeţele Mureş,

 


Harghita şi Covasna ar urma să fie reunite sub aceeaşi autoritate. Surse din PDL afirmă însă că în cadrul Coaliţiei va fi impusă crearea unui număr de minimum 8 şi maximum 12 regiuni, iar cele trei judeţe ar trebui să vină la pachet cu alte zone învecinate.

Surse din cadrul proictului susţin că premierul ia în calcul o nouă asumare a răspunderii pentru legea regiunilor. Asta pentru că Emil Boc vrea ca proiectul să fie adoptat până la finalul acestei sesiuni parlamentare.


×
Subiecte în articol: Emil Boc Boc judete
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close