Antena 3 CNN Politică Eugen Nicolăescu: Hipertensiunea arterială este boala secolului. Eu sunt hipertensiv de mulţi ani

Eugen Nicolăescu: Hipertensiunea arterială este boala secolului. Eu sunt hipertensiv de mulţi ani

Eugen Nicolăescu: Hipertensiunea arterială este boala secolului. Eu sunt hipertensiv de mulţi ani
Sursa foto: Foto: Agerpres
18 Mai 2013   •   14:42
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, că hipertensiunea arterială este o boală a secolului, el însuşi fiind hipertensiv de mulţi ani, şi că românii trebuie să meargă la medic când sunt sănătoşi pentru a preveni astfel de afecţiuni, conform Mediafax.
 
La conferinţa de presă susţinută sâmbătă, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii (17 mai), Nicolăescu a precizat că hipertensiunea arterială este una dintre principalele patologii cu care se confruntă românii, aspect evideţiat şi de rezultatele Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei (PNESSP), conform cărora 32  la sută din cetăţeni sunt hipertensivi.
"Eu însumi sunt hipertensiv şi ştiu ce înseamnă o asemenea patologie, ştiu că uneoori te încurcă şi nu-ţi face viaţa uşoară. O persoană hipertensivă are un risc de aproximativ şapte ori mai mare de a dezvolta o boală cardiovasculară tot conform rezultatelor din acel program", a mai spus Nicolăescu.
El a apreciat că "prevenţia trebuie să fie principala preocupare a ministerului si a guvernului". "De aceea nevoia de informare a publicului cu privire la importanţa prevenţiei, depistării precoce şi tratamentul adecvat al hipertensiunii arteriale reprezintă un obiectiv obligatoriu pe care noi trebuie să îl realizăm", a mai arătat ministrul.
Nicolăescu a mai spus că românii trebuie convinşi "să meargă la medic atunci când sunt sănătoşi" şi să urmeze tratamentul prescris. 
Ministrul a amintit că 84 la sută din persoanele care au murit în ultimii trei ani au suferit de boli ce puteau fi prevenite. "Încerc să vă conving cât de important este să acţionăm preventiv pentru a nu se ajunge la asemenea situaţii", a mai spus acesta.
"În consecinţă, cetăţenii trebuie să înceapă şi ei să fie responsabili pentru propria lor sănătate. Ministerul are creionate direcţiile de prevenţie, vom încerca cu toate societăţile medicale de specialitate să stabilim detaliile şi la bugetul pe 2014 să cuprindem aceste obiective, direcţii, astfel încât prevenţia să se simtă, să se vadă, să producă efectele pe care toţi le aşteptăm", a mai arătat ministrul Sănătăţii.
 
La rândul ei, Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, a spus la conferinţă că atât publicul larg, cât şi pacientul hipertensiv trebuie să fie conştient de riscurile şi consecinţele acestei afecţiuni. 
"Se impune adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi verificarea regulată a tensiunii arteriale pentru a putea preveni apariţia hipertensiunii", a mai arătat aceasta.
 

×
Subiecte în articol: Eugen Nicolaescu ministru sănătate
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close