Antena 3 CNN Politică Eurodeputații decid în această săptămână cine va deține principalele funcții în PE

Eurodeputații decid în această săptămână cine va deține principalele funcții în PE

Eurodeputații decid în această săptămână cine va deține principalele funcții în PE
30 Iun 2014   •   11:42

Cei 751 de eurodeputați se reunesc la Strasbourg în această săptămână pentru sesiunea plenară constitutivă a Parlamentului European rezultat în urma alegerilor europene din 22-25 mai, informează AGERPRES.
În pofida faptului că a pierdut 60 de mandate la alegerile europarlamentare din urmă cu o lună, grupul Partidului Popular European (PPE) rămâne cel mai numeros din Parlamentul European.

În prezent nu există alte grupuri politice în PE în afară de cele șapte din legislatura precedentă (PPE, S&D, ALDE, Verzi, ECR, GUE și EFD) după ce Frontul Național din Franța, condus de Marine Le Pen, nu a reușit să găsească eurodeputați din cel puțin alte șase țări pentru a putea forma un nou grup europarlamentar.

Prima decizie a eurodeputaților va fi alegerea președintelui PE. După cum se știe, germanul Martin Schulz, candidatul socialiștilor europeni la președinția Comisiei Europene la alegerile din 22-25 mai și președinte în exercițiu al Parlamentului European, urmează să își păstreze această funcție pentru încă doi ani și jumătate, în virtutea unei înțelegeri între principalele două grupuri europarlamentare — PPE și S&D—, urmând ca din ianuarie 2017 președintele PE să fie un reprezentant al Popularilor Europeni (PPE).

Contracandidații lui Schulz la președinția PE sunt conservatorul britanic Sajjad Karim, spaniolul Pablo Iglesias, membru al grupului GUE, și ecologista austriacă Ulrike Lunacek.

Tot în această sesiune plenară, Parlamentul European își va alege cei 14 vicepreședinți, iar joi va fi votată componența comisiilor europarlamentare.

De asemenea, în această sesiune a PE va fi făcut un bilanț al președinției grecești a Consiliului UE (1 ianuarie — 30 iunie 2014), iar premierul Italiei, Matteo Renzi, le va prezenta eurodeputaților prioritățile președinției italiene a Consiliului UE care va fi asigurată în al doilea semestru al acestui an.



×
Subiecte în articol: PE
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close