Antena 3 CNN Politică Examinarea psihologică şi psihiatrică a candidaţilor la alegeri, avizată negativ la Senat

Examinarea psihologică şi psihiatrică a candidaţilor la alegeri, avizată negativ la Senat

Examinarea psihologică şi psihiatrică a candidaţilor la alegeri, avizată negativ la Senat
Sursa foto: Foto: Intact images
01 Mar 2011   •   14:26

Propunerea legislativă privind examinarea psihologică şi psihiatrică a celor care candidează pentru obţinerea de funcţii de demnitate publică, iniţiată de patru senatori independenţi, a primit marţi aviz negativ, de la membrii Comisiei pentru drepturile omului din Senat.

"Am dat un aviz negativ, pentru că propunerea nu corespunde prevederilor nici constituţionale, nici de drept comun. Este o discriminare negativă, impune unui viitor demnitar de a face un control psihiatric sau psihologic. Este în afara cadrului legislativ al României şi al ţărilor UE", a declarat preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat, Gyorgy Frunda (UDMR), informează Mediafax.

În plus, Frunda a mai spus că legea nu putea fi aplicată actualilor parlamentari, pentru că retroactivitatea legii este interzisă prin Constituţie.

La rândul său, senatorul PNL Puiu Haşotti a precizat că avizul negativ a fost dat cu unanimitate de voturi, pentru că propunerea legislativă încalcă prevederile legale. "Se încalcă dreptul la viaţă privată şi la confidenţialitatea vieţii private, ceea ce nu este deloc în regulă", a afirmat Haşotti.

Propunerea legislativă privind examinarea psihologică şi psihiatrică a celor care candidează pentru obţinerea de funcţii de demnitate publică în administraţia locală sau care ocupă funcţii de înalt funcţionar public ori îndeplinesc calitatea de secretar general, secretar de stat sau ministru în cadrul ministerelor a fost iniţiată de senatorii independenţi Liviu Câmpanu, Sorin Serioja Chivu, Cezar Mircea Măgureanu şi Vasile Nedelcu.

Guvernul nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative.

×
Subiecte în articol: aviz negativ Senat
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close