Antena 3 CNN Politică Fixarea calendarului de învestire a guvernului Negoiţă, boicotată încă o dată de PSD

Fixarea calendarului de învestire a guvernului Negoiţă, boicotată încă o dată de PSD

Fixarea calendarului de învestire a guvernului Negoiţă, boicotată încă o dată de PSD
Sursa foto: Liviu Negoiþã
18 Noi 2009   •   12:17

Opoziţia a boicotat încă o dată şedinţa Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului menită să stabilească calendarul calendarul audierilor miniştrilor propuşi de Liviu Negoiţă. Încă o dată, şedinţa reunită a nu a avut cvorum, majorutatea membrilor PSD neprezentându-se la şedinţă deşi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, luni, că a convenit cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, convocarea Birourilor permanente reunite pentru ziua de miercuri pentru declanşarea procedurilor de învestire a noului guvern. În aceste condiţii, procedura de învestire a guvernului propus de premierul desemnat, Liviu Negoiţă nu are nici o şansă să fie iniţiată înainte de a fi cunoscut câştigătorul cursei prezidenţiale.
 
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană a susţinut că lipsa cvorumului la şedinţa conducerii Parlamentului unde trebuia să se discute despre învestirea Cabinetului Negoiţă este justificată, în condiţiile în care programul de guvernare al acestuia este identic cu al Cabinetului Croitoru respins.

"În Biroul reunit al celor două camere ale Parlamentului, am constatat împreună cu doamna preşedintă a Camerei Deputaţilor absenţa cvorumului pentru desfăşurarea acestei şedinţe şi evident acest lucru este motivat de câteva argumente. În primul rând într-o premieră absolută în ultimii 20 de ani şi într-un gest de insolenţă la adresa Parlamentului am constatat că programul de guvernare al candidatului desemnat de prim ministru Liviu Negoiţă este identic cu programul de guvernare al lui Lucian Croitoru.  Deci din punct de vedere al conţinutului programului de guvernare asistăm de fapt la un fel de mascaradă prin care se îndeplineşte o simplă formalitate. În al doilea rând este vorba evident de o componenţă a unui eventual Cabinet Negoiţă care în proporţie de 90% este compus din miniştri care deja au fost audiaţi şi  respinşi de către Parlamentul României", a justificat Geoană atitudinea colegilor săi de partid care au absentata de la şedinţă.
El a amintit că Parlamentul României a respins prin hotărâre şi prin vot atât componenţa nominală a Guvernului Croitoru cât şi programul de guvernare al acestuia.
"Din punct de vedere al motivaţiei reprezentanţilor majorităţii de 65% din Parlament, aceste două argumente au condus la acest gest de astăzi din punct de vedere al Birourilor permanente reunite",  a mai arătat Geoană.

Premierul desemnat, Liviu Negoiţă, a anunţat, săptămâna trecută, că a transmis Parlamentului o listă de Guvern cu 14 ministere, conduse de către o parte dintre actualii miniştrii interimari ai PDL, dar şi de Gabriel Oprea (grupul independenţilor), Valeriu Tabără, pentru Agricultură, şi Cristian Irimie, la Sănătate.

Democrat-liiberalii sunt însă conştienţi că Opoziţia nu are nici un interes să legitimeze o propunere de premier carea nu a întrunit susţinerea sa. Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a prognozat, marţi, la RFI, că Guvernul condus de Emil Boc va rămâne interimar până după alegerile prezidenţiale, iar PSD va boicota şedinţa Birourilor Permanente de miercuri pentru ca aceasta să nu aibă loc din lipsă de cvorum.

Antena3.ro

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close