Antena 3 CNN Politică Florin Cîțu dă vina pe Consiliile Județene conduse de PSD: "Sunt bani, nu vor să îi dea"

Florin Cîțu dă vina pe Consiliile Județene conduse de PSD: "Sunt bani, nu vor să îi dea"

Ministrul de Finanţe Florin Cîţu i-a acuzat, miercuri, pe liderii Consiliilor Judeţene conduse de PSD că sunt responsabili de situaţiile în care lucrătorii din serviciile sociale nu şi-au primit salariile.

Florin Cîțu dă vina pe Consiliile Județene conduse de PSD: "Sunt bani, nu vor să îi dea"
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    04 Noi 2020   •   19:00

Potrivit lui Cîţu, în majoritatea judeţelor unde PSD a câştigat alegerile locale există, de fapt, bani pentru plata salariilor celor care lucrează în servicii sociale.

În cazul celorlalte Consilii Judeţene, sunt probleme care vor fi rezolvate la rectificare bugetară, a adăugat el.

"În spaţiul public a apărut această dezbatere despre banii pentru Consiliile Judeţene şi în special banii pentru finanţarea serviciilor sociale, sistemul de protecţie a copilului şi centrele publice pentru persoanele adulte cu handicap. Se aruncă vina pe Ministerul Finanţelor Publice (...) Avem foarte mulţi preşedinţi de Consilii Judeţene care şi-au bătut joc de banii pe care i-au primit de la Ministerul de Finanţe. Sunt unii dintre ei care au pierdut alegerile şi au lăsat visteria goală. Sunt alţii care au câştigat, de la socialişti (PSD, n.r.), şi în continuare îi mint pe oameni şi spun că problema este la Ministerul de Finanţe", acuză Florin Cîţu.

Conform legislaţiei, 60% din necesarul de finanţare a acestor servicii sociale este asigurat de la bugetul central iar pentru restul de 40% există obligaţia autorităţilor judeţene de a asigura finanţarea din venituri proprii, inclusiv din TVA din echilibrare.

Versiunea lui Cîţu: bani sunt la judeţe, dar PSD-iştii nu vor să plătească salariile

Ministrul a precizat că sumele asigurate de la bugetul de stat în acest an au însumat 1,23 miliarde lei, iar până la 31 octombrie s-au cheltuit 1,17 miliarde de lei.

"Deci bani sunt la Consiliile judeţene. Se constată că judeţele au folosit sumele alocate de la bugetul de stat fără a asigura partea de 40% din venituri proprii şi TVA de echilibrare", a explicat Cîţu.

El mai susţine că, până la finele anului, Consiliile Judeţene dispun de încă 514 milioane de folosit şi că  "nu există niciun motiv pentru a nu plăti salariile" iar problema invocată de unii lideri PSD în spaţiul public este una falsă.

Cîţu a exemplificat cu situaţia din judeţul Neamţ, care, potrivit ministrului, ar avea disponibili, la data de 31 octombrie 2020, 19,7 milioane lei precum şi un excedent de 45,1 milioane lei, rămas neutilizat din anii anteriori.

"Această situaţie este întâlnită în mai toate consiliile judeţene unde există PSD în continuare la conducere (...). Există bani, nu vor să îi dea. Acest lucru trebuie să se oprească! Aceşti preşedinţi de Consilii judeţene trebuie să plătească salariile, au bani şi trebuie să oprească această imagine falsă şi presiunea asupra Ministerului de Finanţe Publice. E adevărat, sunt şi Consilii unde există o problemă, în special unde PSD-iştii au pierdut. Acolo au venit alţi preşedinţi de Consilii judeţene şi problemele de acolo le vom rezolva la rectificarea bugetară sau în perioada următoare", a concluzionat ministrul de Finanţe.

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu servicii sociale salarii
Parteneri
Motivul pentru care verișorul Raisei ar fi ucis-o pe fetița de doi ani
x close