Antena 3 CNN Politică Florin Cîțu, la mâna lui Ludovic Orban. Șeful PNL ar putea decide soarta premierului

Florin Cîțu, la mâna lui Ludovic Orban. Șeful PNL ar putea decide soarta premierului

Florin Cîțu ajunge la mana lui Ludovic Orban pentru a rămâne premier. Executivul se va confrunta, la finalul lunii iunie, cu prima moțiune de cenzura. Pe 14 iunie va fi depusa de PSD și este posibil să fie susținută și de AUR.

Florin Cîțu, la mâna lui Ludovic Orban. Șeful PNL ar putea decide soarta premierului
Sursa foto: Hepta
de Mădălina Mihalache    |    27 Mai 2021   •   13:05

Guvernul Cîțu este cu sabia la cap chiar înainte cu câteva luni de Congresul PNL. Rămânerea sa în funcția de premier depinde de Ludovic Orban, care ar putea să facă jocuri înaintea Congresului.

Este un prilej bun pentru ca Orban să negocieze cu Cîțu. Dacă va considera că Florin Cîțu devine o amenințare pentru scaunul său de președinte PNL, parlamentarii PNL apropiați de Orban ar putea vota aceasta moțiune de cenzură. Este și singura șansă pe care social-democrații o au să aibă succes cu moțiunea, pentru ca demersul lor ar putea fi susținut doar de cei de la AUR. Problema este că PSD și AUR nu au majoritate. 

Astfel, pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, este nevoie de 234 de voturi. Partidul social democrat se bazează pe susținerea celor de la AUR și pe jumătate din grupul minorităților naționale. Împreună, ar avea 212 parlamentari, ceea ce înseamnă că ar mai avea nevoie de cel puțin 22 de deputați și senatori din arcul guvernamental care să voteze, alături de PSD, demersul de a înlătura Guvernul condus de Florin Cîțu de la Palatul Victoria. 

Cu alte cuvinte, moțiunea are șanse sa treacă doar daca vor fi parlamentari PNL care își vor trăda colegii.

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Localitățile vizate de alerta ANM
x close