Antena 3 CNN Politică Este oficial! Florin Cîțu a căzut! 281 de voturi împotriva Guvernului

Este oficial! Florin Cîțu a căzut! 281 de voturi împotriva Guvernului

Guvernul Cîțu a fost demis. 281 de parlamentari au votat pentru căderea Guvernului condus de Florin Cîțu.

Este oficial! Florin Cîțu a căzut! 281 de voturi împotriva Guvernului
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Laura Dinu    |    05 Oct 2021   •   14:15

Update 15:00. Numărătoarea voturilor moțiunii de cenzură s-a încheiat. 281 de parlamentari au votat pentru căderea Guvernului Cîțu. Antena 3 a prezentat, în exclusivitate, imagini din timpul numărării votului. 

Update 14:50. Sunt deja 281 de voturi care susțin căderea Guvernului Cîțu. 

Update 14,48. S-a ajuns la numărul de voturi necesar pentru ca Guvernul Cîțu să cadă. Moțiunea de cenzură a fost adoptată. 

Update 14:45. 230 voturi împotriva Guvernului Cîțu, până în acest moment. Doar un pas până la cele 234 de voturi necesare. 

Update 14:40. 170 de parlamentari au votat deja, până la această oră, împotriva Guvernului Cîțu. 

Update 14:37. Până la această oră sunt deja 145 de voturi împotriva Guvernului Cîțu. Numărătoarea este făcută chiar de parlamentari, cu pixul pe hârtie, sau pe telefon. 

Update 14:32. Dan Barna a votat împotriva Guvernului, cu bilele la vedere. 

Update 14:15. Deputații şi senatorii au început, marți, votul asupra moţiunii de cenzură iniţiate de PSD. Senatorii votează primii şi, apoi, deputaţii. Votul este secret, cu bile.

Sala de plen este plină, la această oră, ceea ce este în defavoarea premierului Florin Cîțu și a Guvernului condus de acesta. 

În plen sunt prezenți 379 senatori și deputați. Pentru demiterea guvernului sunt necesare 234 de voturi. 

Matematic, sunt cel puțin 280 de senatori și deputați care vor vota moțiunea de cenzură. 

Florin Cîțu: ”Dacă acest Guvern va pica azi în Parlament, vom face altul!”

Florin Cîțu a făcut primele declarații, imediat după ce Lucian Romașcanu a citit textul moțiunii de cenzură.

”Am văzut gestul domnului Romașcanu, populist și ipocrit. Ar fi fost mult mai important pentru români să retrageți moțiunea de azi, când avem 15.000 de cazuri și 250 de decese, dar ați vrut mai departe să distrugeți România. Atunci însemna ceva acel gest.

Curios că colegii dumneavoastră de la USR nu vă aplaudă la această moțiune, nu știu ce se întâmplă, dar azi vă votează”, și-a început Florin Cîțu declarațiile. 

”Doamnă președintă a Senatului, domnule președinte al Camerei Deputaților, doamnelor și domnilor parlamentari, dragi români, astăzi a murit moralitatea. Moțiunea PSD, cel mai mare inamic al vostru și al nostru, este susținută și votată de USR, așa zișii reformiști, s-au aliat cu PSD și cu extremiștii. 

Dragi români, ați fost trădați. USR, partidul pe care l-ați votat să facă bine, vrea să dea jos Guvernul din care face parte, guvern în care au ajuns datorită încrederii dumneavoastră.

Se poate să fie mai josnic de atât acest partid? S-au făcut frați cu PSD și cu extremiștii neo-fasciști, pentru a-l înlătura pe singurul om care i-a pus la treabă. Și care i-a împiedicat să se joace cu viețile românilor. 

Le-am arătat foarte clar. Cu mine prim-ministru, guvernarea nu e un joc de copii răsfățați”, a continuat premierul. 

„PNL nu este un partid perfect, dar este un partid responsabil. Și nouă ne-ar fi ușor să trecem în opoziție în această perioadă dificilă, plină de incertitudini și crize mondiale de creșteri globale ale prețurilor. Nu o facem însă. Rămânem în picioare, luptăm până la capăt, nu dezertăm. Nu suntem lași. Am fost votați să dezvoltăm România și asta vom face, indiferent de cât s-ar opune Ciolacu, tovarășul cu spirala (Dacian Cioloș n.r.) și căpitanul extremiștilor”

Dacă acest Guvern va pica azi în Parlament, vom face altul! Tot în jurul valorilor parlamentare. Nu voi permite ca România să ajungă sub controlul stângii corupte, ori sub controlul reformiștilor de fațadă sau al extremiștilor antivacciniști și antieuropeni.

Dragi români, aveți încredere! Ne voi uita cu toții la ziua de azi ca la un eveniment important în istoria României. Astăzi se separă apele în politica din România. Extremiștii, socialiștii, anti-europenii de fațadă, anti-vacciniștii au legalizat concubinajul lor și rămân în opoziție.

Nu este loc de imaturitate și responsabilitate politică la guvernare”, a mai spus Florin Cîțu. 

Scenariile pentru moțiunea de cenzură PSD. Ce opțiuni are Florin Cîțu

Dacă moțiunea va trece, și cel mai probabil se va întâmpla acest lucru, Guvernul Cîțu va rămâne interimar până la învestirea unui nou Guvern.

Din momentul în care Klaus Iohannis va desemna, în urma consultărilor cu toate partidele din parlament, un alt premier, acesta are la dispoziție 10 zile pentru a veni la vot in Parlament.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Scenariu 1

Și de-aici curg două scenarii. Primul: PNL renunță la Florin Citu, se împacă cu USR și reface coaliția. Printre premierii vehiculați pentru noul guvern sunt Nicolae Ciucă sau Lucian Bode.

Scenariu 2

Al doilea scenariu, Iohannis desemnează un premier de sacrificiu. Pe listă îl regăsim pe Nicolae Ciucă, sau un alt nume vehiculat ar fi Dan Vîlceanu. Parlamentul ar respinge la vot primul Guvern iar Iohannis l-ar desemna din nou pe Cîțu.

Și de-aici curg din nou alte două scenarii.

Scenariu 3

Guvernul Ciţu 2 ar putea să treacă cu voturile PSD, sau nu. Ar putea pica, iar președintele ar fi nevoit să nominalizeze al treilea premier. Sau să declanșeze, așa cum își dorește oficial PSD, alegeri anticipate.

Dacă l-ar propune din nou pe Florin Cîţu, PSD, USR sau AUR ar sesiza Curtea Constituțională iar votul s-ar amâna. În tot acest timp, guvernul Citu ar rămâne în interimat.

Până când CCR s-ar pronunța și apoi şi-ar motiva decizia, am putea întinde această criză politică până după sărbători.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close