Antena 3 CNN Politică Florin Cîţu, despre plafonarea preţurilor la energie: "În Uniunea Europeană nu cred că poţi face aşa ceva"

Florin Cîţu, despre plafonarea preţurilor la energie: "În Uniunea Europeană nu cred că poţi face aşa ceva"

Premierul Florin Cîţu nu este de acord cu varianta îngheţării preţurilor la energie, respingând astfel o propunere venită din partea Partidului Social Democrat.

Florin Cîţu, despre plafonarea preţurilor la energie: "În Uniunea Europeană nu cred că poţi face aşa ceva"
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    10 Sep 2021   •   11:37

Florin Cîțu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, că Guvernul va lua măsuri pentru ca majorările de preţuri la energie electrică şi gaze să nu îi afecteze pe români la iarnă.

"Plafonarea preţurilor e mai complicat. Suntem într-o economie liberală. În Uniunea Europeană nu cred că poţi face aşa ceva. Ne vom uita la toate soluţiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi", a afirmat Cîţu.

Florin Cîţu se află la Iaşi pentru a-şi prezenta moţiunea cu care candidează pentru preşedinţia PNL

Guvernul pregătește bani pentru facturi. Cine va beneficia de ajutor de la stat

Antena 3 a prezentat, în exclusivitate, informații cu privire la ajutoarele pe care statul le pregătește pentru persoanele care nu își pot permite să plătească facturile uriașe la energie electrică și gaze.

Cea mai solidă variantă la care se lucrează la această oră, potrivit surselor Antena 3, este Ordonanța de compensare pe venit și consum mediu. 

Cine va beneficia de ajutoare

Pe de o parte, 4,5 milioane de gospodării cu consum mediu de 51kw/lună.

Pe de altă parte, 3,5 milioane de gospodării cu un consum mediu de 2500 kw/an.

Atenție, însă! Nu toate aceste gospodării vor beneficia de reduceri din partea statului. Doar persoanele care au un venit mediu vor primi compensații de la Guvern. 

Ordonanța ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 noiembrie 2021, în același timp cu Legea consumatorului vulnerabil. 

Din primele informații primite de la sursele citate, se pare că ajutoarele de la stat vor fi de mai puțin de 40% din cuantumul facturii. La gaze ar urma să fie o sumă fixă, iar la facturile de energie electrică este posibil să fie un procent care variază de la consumator la consumator. 

Cu alte cuvinte, reducerea se va aplica pe factură, iar furnizorul își va lua banii de la stat. 

Răspunsul premierului la facturile uriașe ale românilor la energie: ”Se poate ajunge la suspendarea licențelor furnizorilor”

Premierul Florin Cîțu a transmis că furnizorii de energie care încearcă să încarce nejustificat facturile la energie ar putea să își piardă licențele.

„Am cerut ca acolo unde există companii care folosesc această situație și încarcă abuziv facturile cetățenilor să intervină imediat. S-au făcut echipe mixte, de la ANRE și ANPC, care primesc de la cetățeni informații, le vor verifica și acolo unde există probleme le-am spus să fie fără milă. Trebuie să intervenim imediat. Ne uităm să modificăm legislația, să suspendăm licența, dacă există astfel de practici”, a declarat prim-ministrul la Digi24, potrivit Mediafax.

Florin Cîțu spune că legea consumatorului vulnerabil a trecut și că vor apărea și alte măsuri pentru ca facturile să nu îi împovăreze pe români.

„Avem mai multe soluții, una de compensare a unei părți importante din factură. Vom vedea până unde putem merge cu această măsură”, a spus premierul.

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu energie preturi plafonare
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close