Antena 3 CNN Politică Florin Cîţu ia în calcul vaccinarea obligatorie pentru medici și profesori

Florin Cîţu ia în calcul vaccinarea obligatorie pentru medici și profesori

Premierul Florin Cîțu nu exclude vaccinarea obligatorie pentru medici și profesori chiar de săptămâna viitoare, deși în acest moment tinde către soluția testelor anti-COVID, plătite însă din buzunarul fiecăruia.

Florin Cîţu ia în calcul vaccinarea obligatorie pentru medici și profesori
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    16 Sep 2021   •   21:53

Întrebat despre vaccinarea obligatorie a anumitor categorii, Florin Cîțu a precizat că se analizează în continuare variantele.

"Sunt anumite profesii - medicii de exemplu care intră în contact cu pacienți - unde trebuie să fie foarte atenți. Dacă vă aduceți aminte, când a început campania noastră de vaccinare am mers în prima fază către personalul medical, pentru că o problemă pe care am identificat-o în pandemie, anul trecut, a fost că putem să avem focare în spitale și atunci soluția a fost întâi să avem personal medical vaccinat, să nu mai avem focare și să putem să îi îngrijim pe oameni dacă sunt bolnavi.

Asta este strategia mergem pe ea în continuare și de aceea pentru anumite profesii este nevoie ca toată lumea să fie vaccinată sau cel puțin testată. Este o discuție despre vaccinarea obligatorie pentru acest personal”, a spus Florin Cîţu joi seara la TVR, potrivit Mediafax.

„Vaccinul este gratuit, testul se va face din surse proprii”, a adăugat Florin Cîțu.

Întrebat mai departe dacă ia în calcul numai personalul medical, premierul a spus că se gândește și la cadre didactice, respectiv angajați din sectorul public:

„Aștept și deciziile specialiștilor, dar, de exemplu, Ministerul Muncii a venit cu propunerea pentru testarea personalului din centrele de bătrâni, pentru că acolo am avut foarte multe focare și riscurile sunt foarte mari acolo pentru persoanele în vârstă”.

Cîțu nu a exclus extinderea acestei măsuri chiar de săptămâna viitoare.

Guvernul, ameninţat cu procese dacă profesorii vor fi obligaţi să se testeze pe banii lor: "Este o încălcare gravă a libertăților și opțiunii angajaților”

Întrebată ce vor face cadrele didactice în acest context, Cornelia Popa Stavris, secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ spune că guvernul comite o încălcare flagrantă a legislației privind asigurarea sănătății și securității în muncă.

„Ceea ce a spus domnul Cîţu, premierul României este o încălcare flagrantă a legislației privind asigurarea sănătății și securității în muncă. Pentru că atât vaccinarea cât și testarea reprezintă o măsură pentru sănătatea securitatea și igienă în muncă așa cum este prevăzut în Legea 319/ 2006 în Codul Muncii, în contractul colectiv la nivel de sector activitate învățământ preuniversitar și se spune foarte clar că nicio astfel de măsură nu trebuie să comporte în nicio situație obligații financiare pentru lucrători", a explicat Cornelia Popa Stavris.

„Vom statul în judecată fără nicio discuție”

Întrebată ce va face dacă măsura se va aplica iar profesorii vor fi obligați să se testeze pe banii lor, aceasta a spus că fără nicio discuție va da statul în judecată.

„Vom statul în judecată fără nicio discuție pentru că este o încălcare gravă a libertăților și opțiunii angajaților din învățământ de a alege să se vaccineze, să se testeze. Angajatorul trebuie să își facă obligația până la capăt față de lucrătorii săi.

Aducem la cunoștință opiniei publice că domeniul educației este la vârf cu procentul și depășește chiar obiectivul pe care Guvernul României şi l-a asumat. Guvernul României și-a asumat în martie 2021 obligația de a vaccina 70% din populație.

„Toate condițiile trebuie asigurate pentru bunăstarea intelectuală a copiilor şi starea de bine a tuturor”

Faptul că acest obiectiv nu a fost implementat, nu a fost asumat total fără măsuri de convingere, de lămurire nu a avut clar indicatori specifici pentru realizarea acestui obiectiv, a condus la un eșec a acestei campanii de vaccinare.

În învățământ în acest moment avem un procent de peste 60% personal angajat vaccinat şi în rest persoane care nu se pot vaccina ca urmare a anumitor afecțiuni care nu permit vaccinarea şi alții care au făcut de curând COVID-19 deci nu este nevoie deoarece au anticorpi.

Considerăm că măsura cea mai importantă este aceea de a asigura igiena, testarea atât a elevilor cât şi a profesorilor și angajaților din învățământ, astfel încât procesul de învățământ să se desfășoare în condiții de calm, cu toate condițiile asigurate pentru bunăstarea intelectuală a copiilor şi starea de bine a tuturor", a spus Cornelia Popa Stavris, secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, la News Hour with CNN de la Antena 3. 

×
Parteneri
x close