Antena 3 CNN Politică Flutur: USL pregăteşte reorganizarea administrativă prin trimiterea în insolvenţă a primăriilor

Flutur: USL pregăteşte reorganizarea administrativă prin trimiterea în insolvenţă a primăriilor

Flutur: USL pregăteşte reorganizarea administrativă prin trimiterea în insolvenţă a primăriilor
Sursa foto: Foto: Agerpres
02 Iun 2013   •   16:10
Secretarul general al PDL Gheorghe Flutur a declarat că se întreabă "dacă nu cumva", cei din USL, "pregătesc reorganizarea administrativă" prin trimiterea în insolvenţă a primăriilor, fiind redus astfel numărul acestora.
Flutur a declarat pentru agenţia Mediafax, că la un an de guvernare, USL extinde moda insolvenţei la primării, localităţile urmând să fie conduse de altcineva decât de primarul care a fost desemnat de alegători să gestioneze activitatea primăriei.
"După ce a încurajat practic agenţii economici să intre în insolvenţă, acum extinde insolvenţa şi la primării. Dacă au datorii mai mult de 120 de zile primăriile vor intra în insolvenţă, urmând ca altcineva să le administreze conturile, ceea ce anulează şi rezultatul alegerilor locale din localităţile respective întrucât primarul ales nu mai  gestionează activitatea Primăriei, aşa cum au decis alegătorii", a spus Flutur, conform Mediafax.
El consideră că o asemenea abordare este inadmisibilă şi că USL acţionează haotic asupra efectelor, în loc să găsească soluţii pentru a stinge arieratele şi de a nu acumula noi datorii.
"Temerea mea este că majoritatea USL din consiliile judeţene va face să fie daţi preferenţial bani primăriilor pentru stingerea datoriilor şi ne punem întrebarea dacă nu cumva, cei din USL, pregătesc reorganizarea administrativă prin reducerea numărului de primării, trimiţându-le în insolvenţă", a mai spus liderul PDL.
El consideră că o soluţie pentru a rezolva problema datoriilor şi pentru dezvoltarea zonelor ar fi ca impozitele şi redevenţele să se întoarcă la comunităţile locale, începând cu impozitele din agricultură, care să rămână la bugetul local, iar pentru toate rezervele locale, o parte din redevenţe să rămână, de asemenea, pe plan local, iar primăriile vor evita să acumuleze datorii prin creşterea veniturile la bugetul local.
El s-a întrebat care va fi situaţia celor 61 de primării din judeţul Suceava care au fost înglodate în datorii de PSD prin proiectul judeţean de utilităţi.
"Mă întreb dacă nu cumva trimiterea în insolvenţă a primăriilor vine şi dintr-o grabă a guvernării USL de a raporta oficialilor FMI că au găsit o soluţie la problema arieratelor. Măsura luată este neprofesionistă, determină şi mai multe probleme primăriilor şi reprezintă o perdea de fum pe un subiect major din administraţia  publică", a mai spus Gheorghe Flutur.
El a subliniat că, pe fond, datoriile localităţilor nu s-au stins, primăriile fiind obligate să facă credite la Trezorerie.
"Prin ultimele măsuri, USL consolidează politica falimentului ca o stare de fapt în România", a conchis Gheorghe Flutur.
 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close