Antena 3 CNN Politică FMI şi Traian Băsescu dau peste cap consultările pe bugetele ministeriale

FMI şi Traian Băsescu dau peste cap consultările pe bugetele ministeriale

FMI şi Traian Băsescu dau peste cap consultările pe bugetele ministeriale
Sursa foto: Pogea si Boc
28 Ian 2009   •   13:02

Ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, împreună cu premierul Emil Boc, urmau să discute, miercuri, cu fiecare ministru în parte pentru definitivarea proiectului de buget. Întâlnirile care au demarat la ora 13 au adus o nouă surpriză prin venirea preşedintelui Traian Băsescu şi a delegaţiei Fondului Monetar Internaţional la Ministerul Finanţelor unde au loc aceste consultări. Cu doar o zi înainte şeful statului vorbea despre posibilitatea îngheţării salariilor şi pensiilor, dar şi despre contractarea unui împrumut de la Uniunea Europeană cu avizul FMI.
De remarcat faptul că îngheţarea salariilor este cerută de Fond statelor cu care a încheiat acorduri în ultimele luni. De exemplu, prin pachetul de salvare de 25,1 miliarde dolari pe care l-a semnat anul trecut cu FMI şi Uniunea Europeană, guvernul ungar a fost de acord să îngheţe salariile bugetare şi să renunţe la al 13-lea salariu pe care îl primesc în mod normal circa 700.000 de persoane în fiecare an. Încheierea unui contract de împrumut între România şi FMi ar putea explica declaraţiile prezidenţiale legate de îngheţarea salariilor şi pensiilor pe şase luni şi discuţiile purtate pe această temă în cadrul coaliţiei PSD-PDL.
"Eu am fost primul care la discutia din 12 ianuarie cu preşedintele Comisiei Europene am anunţat ca vom face un împrumut european de 6-7 miliarde cu supravegherea Fondului pentru utilizarea acestor bani" declara marţi la radi'ul public, Traian Băsescu. Cu doar o zi în urmă la TVR acesta respingea posibilitatea unui împrumut de 10 miliarde de euro de la FMi, vorbind de contractarea acestor bani de la Uniunea Europeană."Eu refuz în mod categoric varianta prin care România s-ar duce acum la FMI să spună avem nevoie de 10 miliarde.(...) noi avem nevoie de cca 6 miliarde să acoperim ceea ce s-a contractat şi s-a ajuns la scadenţă. Soluţia este să luăm bani europeni şi pentru că... deci nu bani de la Fond. Bani de la Uniunea Europeană. Atât cât vom avea nevoie. 1 miliard, 5 miliarde...cât va stabili guvernul.(...)nu vreau bani de la FMI pentru că îmi este foarte greu să accept ideea că ne întoarcem înapoi, la mijlocul anilor 90 când împrumutam bani de la FMI" susţinea preşedintele.
În ciud acestor afirmaţii, Traian Băsescu se află însă astăzi la Ministerul Finanţelor pentru a discuta cu delegaţia FMI. La întâlnire mai participă premierul Emil Boc şi ministrul de resort Gheorghe Pogea. Consultările cu miniştri ar urma să aibă loc după finalizarea acestei întrevederi.
Primul demnitar care ar putea ajunge la întâlnire este ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu.
Cele mai aşteptate sunt, însă, negocierile cu miniştrii Transporturilor, Educaţiei şi Muncii. Ultimele două sectoare au cerut cele mai mari procente din PIB - 6% pentru Educaţie, respectiv 7% pentru Ministerul Muncii.
După discuţiile cu miniştrii, Coaliţia de guvernare se va întruni, în jurul orei 17:00 pentru a definitiva proiectul de buget.
Antena 3

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close