Fond naţional pentru siguranţa pacienţilor în spitale, după incendiul de la Institutul Matei Balş

de Alin Tarnovschi    |    30 Ian 2021   •   20:53
Fond naţional pentru siguranţa pacienţilor în spitale, după incendiul de la Institutul Matei Balş

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat înfiinţarea unui fond naţional pentru siguranţa pacienţilor în spitale, după incendiul de la Institutul Matei Balş.

"Sistemul sanitar are păcate vechi și ele nu sunt de ieri, de alaltăieri, ci sunt de 30 de ani. Mai ieri am avut infecții nosocomiale, care au făcut ca vieți să fie pierdute, azi vorbim în special despre incendii în pandemie, nu știm ce altă grozăvie va veni peste noi mâine.

Aș vrea să vorbesc despre câteva măsuri imediat la care am lucrat împreună cu echipa Ministerului Sănătății și pe care le voi detalia săptămâna viitoare. În primul rând avem nevoie de câteva măsuri urgente în fiecare spital pentru ca tragedii precum cea de la Metei Balș, respectiv Piatra Neamț și din alte spitale să nu se mai întâmple.

Lucrăm deja cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență la măsuri urgente care să vină să repare neregulile constatate deja, respectiv săptămâna viitoare, marți, vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la controalele din luna noiembrie 2020.

Nu știm încă cu exactitate cauza de la Matai Balș, dar ceea ce este clar este că pandemia și tratamentul necesar pentru pacienții cu COVID-19 au pus o presiune suplimentară asupra personalului și asupra infrastructurii din acele spitale care tratează pacienți cu boala COVID-19. Sunt mulți pacienți care au nevoie de oxigen, acesta fiind principalul medicament pentru acești pacienți, ceea ce face ca securitatea la incendiu în special, dar nu numai, să fie deosebit de dificilă în multe spitale din țară. 

Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoare măsuri vizavi de ceea ce s-a constatat deja, respectiv de ceea ce o să se constate după ancheta de la Matei Balș. 

A doua mare problemă pe care vreau să o semnalez, alături de măsurile care se cuvin, este ruptura de informare între spitale și pacienți, respectiv și aparținătorii acestora. Lucrăm deja de câteva săptămâni la realizarea unui serviciu de informare la nivelul fiecărui spital, unde aparținătorii să poată obține informații și chiar să comunice direct cu rudele internate.

A treia măsură pe care aș vrea să o anunț astăzi, după ce am discutat deja cu premierul, este un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. Avem la dispoziție bani europeni, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, avem de asemenea bani din bugetul național pe care îi vom aloca pentru acest scop, iar noi ne vom asigura că aceștia sunt folosiți prioritar pentru îmbunătățirea urgentă a infrastructurii de siguranță în spitale. Ne referim aici în special la securitatea la incendii, la cutremure și nu în ultimul rând la infecțiile nosocomiale.

O ultimă măsură pe care aș vrea să o anunț astăzi este cea legată de însăși aglomerarea spitalelor din România. Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil și să ne asigurăm că mai puțini oameni trebuie să fie internați. Am verificat din nou statisticile cât se poate de recente și vedem că 85% dintre decese sunt înregistrate la persoane de peste 60 de ani. Vedem de asemenea că 95,1% dintre decese sunt înregistrate la persoane care aveau deja boli cronice. Acesta este motivul pentru care am propus premierului și avem acceptul dânsului ca, în perioada următoare, pentru toate locurile care se deschid în platforma de programare pentru vaccinare, eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cei cu un handicap, respectiv cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceștia. Repet – pe perioada lunii februarie, toate locurile care vor fi oferite în platforma de programare vor merge către aceștia, nu către alte persoane.

Așteptăm rezultatele anchetei din mai multe considerente: pentru a vedea care sunt responsabilitățile și responsabilii, dar mai mult avem nevoie să învățăm lecțiile care sunt de învățat. 

Nu s-a concretizat o ipoteză principală, singurul lucru pe care - și aici este o notă persoanală - putem să îl spunem fără să fim în pericol să greșim este că un consum mare de oxigen în secțiile care tratează pacienți COVID este un factor de risc suplimentar. 

Săptămâna viitoare o să vă prezentăm un proiect prin care revizuim toate reglementările din secțiile care tratează pacienți COVID-19, ANMCS va avea un rol central în a sprijini spitalele pentru a proceduriza și a pregăti personalul în vederea respectării acestor reguli.

Măsurile pe care le-am prezentat sunt singurele, din punctul meu de vedere, care ar putea să ducă la o îmbunătățire reală – mai întâi schimbăm strategia de vaccinare în așa fel încât să avem mai puțini oameni în spitale, apoi punem la dispoziție fonduri și specialiști pentru a îmbunătăți infrastructura", a declarat ministrul Sănătății.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close