Fost ministru de Finanțe PSD: S-a dat startul la marea evaziune?

09 Mar 2017   •   12:43
Fost ministru de Finanțe PSD: S-a dat startul la marea evaziune?

Fostul ministru de Finanțe din Guvernul Ponta Ioana Petrescu taxează dur previziunile optimiste în materie de fiscalitate ale Guvernului Grindeanu, precum și deciziile care ar duce la slăbirea controlului fiscal.

"După doar două luni, bugetul gâfâie. Bugetul pentru anul 2017 este fundamentat pe venituri bugetare de 254,717 mld lei, cu 23 mld mari mult decât încasările din anul 2016. Pe primele doua luni ale acestui an, s-au încasat doar 31,9 mld lei, adică cu 0,9% mai puțin decât în primele doua luni din 2016.  Asta înseamnă că deja avem probleme. Din punctul meu de vedere, acest lucru nu este cauzat de faptul că ANAF-ul nu își face treaba, ci pentru că veniturile au fost estimate mult prea optimist, probabil fără consultare cu cei de la Fisc. Pe de altă parte, Premierul nu se declară pesimist și nu renunță la cheltuielile din bugetul de stat. După întâlnirea cu Ministrul Finanțelor și Președintele ANAF, acesta a declarat: “Pe mine m-a interesat în primul rând care sunt măsurile pe care Ministerul Finanțelor și ANAF le au pentru reforma structurală pe care mi-o doresc în cadrul ANAF, astfel încât gradul de colectare să fie acela pe care noi ni l-am propus pentru anul 2017.”, scrie Ioana Petrescu, pe blog.

SRI îşi retrage ofiţerii din DGAF, parte a ANAF

Guvernul demarează în trombă planul de creștere a încasărilor, dar nu depașește viteza I, adaugă aceasta.

"... Pare că Guvernul își dorește să colecteze câți mai mulți bani la buget, dar fără să deranjeze Marele Evazionist. Prin planul anunțat, de bun simț, dar insuficient pentru a-și atinge scopul, guvernanții parca transmit un semnal către evazioniști că acum își pot vedea nestingheriți de treaba lor, în condițiile în care, în ultimii trei ani, nu prea au putut să se desfășoare cum și-ar fi dorit", mai scrie Petrescu.

Ponta, îngrijorat și el

Și fostul premier Victor Ponta a criticat măsurile fiscale ale Guvernului, în special măririle de salarii anunțate.

Victor Ponta s-a arătat îngrijorat, miercuri dimineață, la Parlament, de majorările salariale anunțate de Guvernul Grindeanu, arătând că ”nu poți să ții măsuri sociale, dacă nu merge economia”.

”Am mărit și eu ceva salarii la viața mea, toți vrem să mărim salarii, și eu aș vrea să am salariu mai mare, problema este să fiu sigur de unde dau salariile pe termen lung”, a mai spus Victor Ponta.

”Îmi doresc cel mai tare ca Guvernul PSD și Guvernul Grindeanu să aibă succes economic, cum am avut noi, și să aibă bani de salarii și pensii. Dați-mi voie, deocamdată, să fiu speriat. Nu o să fie ușor!”, a mai spus Victor Ponta.

Parteneri
x close