Antena 3 CNN Politică Foştii miniştri şi liberalii rămaşi ?fără coledzi? se bat pentru un loc pe lista cu eurocandidaţi PNL

Foştii miniştri şi liberalii rămaşi ?fără coledzi? se bat pentru un loc pe lista cu eurocandidaţi PNL

Foştii miniştri şi liberalii rămaşi ?fără coledzi? se bat pentru un loc pe lista cu eurocandidaţi PNL
Sursa foto: Calin Popescu Tariceanu Crin Antonescu
09 Feb 2009   •   17:00

Foştii miniştri liberali şi colegii lor parlamentari care nu au prins mandate de parlamentar în noua legislatură se vor înghesui pe lista de candidaţi ai PNL. Printre ei se vor număra Adrian Iorgulescu, Norica Nicolai sau Teodor Meleşcanu. Liderul partiudului, Călin Popescu Tăriceanu a ordonat deja filialelor să strângă 500.000 de semnătur în teritoriu pentru susţinerea acestei liste. Ţinta electorală a PNL pentru viitoarele alegeri europarlamentare este obţinerea a 8 locuri de deputat în PE, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare a României. De remarcat însă că cine va câştiga lupta internă pentru putere la Congresul PNL din martie va avea cel mai greu cuvânt de spus şi în impunerea propriilor favoriţi pe primele poziţii care vor deschide lista eurocandidaţilor liberali.
PNL şi-a fixat ca ţintă electorală la alegerile din vară pentru PE câştigarea 8 mandate de eurodeputaţi, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare a României, susţin surse din partid. În prezent, PNL este reprezentat în Parlamentul European de 7 deputaţi. Până atunci, liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu a dat dispoziţii filialelor pentru strângerea a jumătate de milion de semnături de susţinere a listei cu eurocandidaţi, deşi, legal, ar avea nevoie de numai 200.000 de semnături de acest gen.
Potrivit unor surse liberale, pe lista cu candidaţi pentru Parlamentul European se va face loc foştilor miniştri PNL, dar şi personajelor care au candidat la parlamentarele din toamnă dar au pierdut la masa redistribuirii mandatelor. Printre cei vizaţi se numără fostul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, colegul său Adrian Cioroianu, fostul senator Norica Nicolai, dar şi miniştrii din cabinetul Tăriceanu II, Paul Păcuraru şi Ovidiu Silaghi.
Norica Nicolai a candidat pentru un mandat de senator într-un colegiu uninominal din Călăraşi. Ea s-a clasat prima în colegiul său, cu 12.375 de voturi, însă a ratat Parlamentul datorită sistemului de atribuire şi redistribuire a mandatelor.
Colegii săi, Adrian Cioroianu şi Adrian Iorgulescu intenţionează şi ei să obţină un loc eligibil pe lista PNL , după ce anul trecut şi-au retras candidaturile pentru Parlamentul României, unul datorită colegiului unde ar fi trebuit să candideze, Iorgulescu pentru faptul că era creditat cu şanse minime în colegiul sibian unde candida şi democrat-liberala Raluca Turcan.
Pretenţii pentru un loc între primii cinci eurocandidaţi au şi actualii europarlamentari Renate Weber şi Adina Vălean, ultima fiind susţinută din umbră de Crin Antonescu pentru reînnoirea mandatului la Bruxelles.
PNL a înfiinţat luni o comisie care să se ocupe de selecţionarea şi evaluarea candidaţilor la Parlamentul european. Comisia internă va fi condusă de Teodor Meleşcanu şi Crin Antonescu. Potrivit liderului liberal Călin Popescu Tăriceanu, lista este deschisă şi personalităţilor din afara partidului, surse din partid vehiculând numele lui Petre Roman ca posibilă achiziţie pentru PNL. Compoenenţa listei cu eurocandidaţii PNL va depinde însă în mare măsură de rezultatele Congresului PNL din martie, când lupta dintre Călin Popescu Tăriceanu şi Crin Antonescu pentru şefia partidului se va materializa prin vot. Printre favoriţii lui Crin Antonescu pe lista eligibilă pentru PE se numără Adina Vălean, Renate Weber şi Norica Nicolai ne-au precizat sursele citate.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ministri Norica Nicolai Renate Weber
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close